Hlavní obsah

V čem spočívá umění hádky

Novinky, das

Výměna názorů k životu patří. Vztahu může stejně tak prospět, jako ublížit. Vždy záleží na tom, jaký problém za konfliktem stojí a do jaké míry partneři ovládají umění hádky. Někdy se i z naprosté malichernosti může stát neřešitelný problém, jindy zas z obrovské neshody krok k upevnění vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Někdy se i z naprosté malichernosti může stát neřešitelný problém.

Článek

Nad každým vztahem se občas přežene mrak, čas od času i bouřka. Hádka je tak často nutným prostředkem k tomu, aby partneři problém posunuli, nebo vyřešili. Ve skutečnosti vítězstvím při hádce není mít za každou cenu pravdu, ale učinit obě strany spokojené s výsledkem.

K tomu je zapotřebí jít co nejdříve k jádru věci, a to za pomoci jasných a krátkých vět, které vedou k rychlejšímu i účinnějšímu řešení.

"Nepovažujte partnerovy podněty a názory za útok na vaši osobu, neurážejte se a neoplácejte mu nutně ještě větší měrou. Principem účinné komunikace je schopnost naslouchat druhému. Dejte mu prostor také vyjádřit své podněty nebo stanovisko. V proudu emocí je těžké zachovat zcela klidnou hlavu, soustřeďte se však na pointu slov vaší druhé polovičky,“ radí odbornice na vztahy Martina Horáková.

Pravidla správné hádky podle jogínky Tary Springett (autorky knihy Vaše spřízněná duše)

1. Hádky jsou prospěšné – problémy s jinými lidmi můžeme řešit jen tehdy, když své raněné city přestaneme skrývat a přijmeme svou zranitelnost.

2. Pocit zranitelnosti je prospěšný – jakmile si poprvé řeknete, že už se nehodláte nervovat, když vám partner ublíží, zatloukáte první hřebík do rakve vzájemného vztahu. Naučit se toleranci a trpělivosti i tehdy, když se partner chová chladně, nefér, nebo dokonce nepřátelsky, je cíl, který za tu práci vážně nestojí.

3. Nikdy v sobě konflikty neduste – když v sobě konflikty dusíte, stáváte se popudlivými a necháváte mezi sebou tiše narůstat prázdno a nudu.

Ovšem pozor: Než první tři body pochopíte jako pokyn zaplavit partnera přívalem frustrace, kdykoliv a kdekoliv vás přepadne, přejděte k dalšímu pravidlu.

4. Otevřená agrese je mimořádně neblahá – dvě věci ničí vztah víc než všechno ostatní: podvádění a přímý útok. Chceme-li žít ve vztahu spřízněných duší, bezpodmínečně musíme ovládat svá sexuální nutkání a násilné sklony.

5. Nesnažte se oplácet, ale trvejte na odškodnění – je naprosto patřičné svůj protějšek upozornit, že už vás pěkně štve. Nicméně byste neměli podlehnout nutkání říct mu něco zlého nebo ho jinak trestat za všechny špatnosti, kterými se provinil. Místo pomsty uplatněte zákon rovnováhy a žádejte omluvu a odškodnění. Jakmile přijde patřičná „kompenzace“, můžete se s partnerem udobřit.

6. Považujte partnerovo štěstí a spokojenost za stejně důležité jako své vlastní – naprosto zásadní um je přiznat chybu okamžitě, jak si ji uvědomím, omluvit se a udělat všechno proto, abych ji napravil. Pokud chceme s někým žít pod jednou střechou a ještě k tomu ho stále milovat, oba partneři musí být schopni vždycky přiznat chyby a kompenzovat je. Pokud se jim to daří k oboustranné spokojenosti, hádky zůstávají prominutými a zapomenutými epizodami a nevracejí se s každým dalším budoucím sporem.

7. Důsledně dodržujte dohody – hádky prospívají jen tehdy, dokážou-li jich oba partneři využít k tomu, aby se spolu naučili lépe žít. Pokud se ale jeden z nich nedokáže poučit a porušuje dohody, klid a mír jsou v nedohlednu.

8. Partnera nezměníte (i když to můžete zkoušet) – podněcovat partnera k tomu, aby se sám měnil, je jemné umění a vyžaduje hodně obratnosti. Nejlepší způsob je „chval a odměňuj“. To není manipulace, ale obratná práce se vztahem. Tato taktika ovšem nefunguje v případě, že vás partnerovo chování štve. Pokud je to tak, přejděte k pravidlu č. 9.

9. Nekritizujte stav, ale mluvte o svých přáních – třetí nejhorší věc, která kazí vztahy hned po zradě a otevřeném útoku, je kritika. Daleko prospěšnější je mluvit o sobě a o svých přáních. Mluvíte-li o svých přáních, místo abyste kritizovali partnera, snadněji si spolu dokážete sednout a problém probrat.

10. Nepřekládejte, ptejte se – interpretace je neodmyslitelná součást komunikace. Uvědomíme-li si, že interpretace je pro komunikaci nezbytná, snadněji nám dojde, jak jednoduše si můžeme věci vykládat negativněji, než byly původně myšleny. Pak už je snadné pochopit, proč je mnohem moudřejší se zeptat, jestli to partner opravdu myslí tak, jak si to vykládáme, než rovnou předpokládat, že mu moc dobře rozumíme.

11. Nevyhrožujte, informujte – mnohem lepší je mluvit o sobě a o svých pocitech a partnera místo vyhrožování informovat. „Když pro mě nemůžeš tohle udělat, úplně ztrácím motivaci dělat něco pro tebe. Neříkám to proto, abych tě vydíral, ale abys věděla, jak se doopravdy cítím a že je mi z toho smutno.“ Když partnera tímto způsobem informujete, necítí potřebu upevnit pozice. Místo toho se otvírá cesta k lepšímu vzájemnému pochopení.

12. Dohodněte se dřív, než jdete spát – to je velmi důležité pravidlo, protože časově omezuje hněv a hádky. Nejlepší je se na tom společně předem dohodnout, dokud je klid.

13. Udržujte při životě romantiku – nejlepší léčba je prevence. Co se týče partnerských neshod, nejlepší prevence je romantika. Archetypální romantické gesto vychází od muže k ženě, nikdy ne naopak. Muž proto musí pochopit, že žena potřebuje mnohem víc romantických gest a projevené účasti, než kdy považoval za možné, zatímco žena se musí smířit s tím, že muž občas potřebuje nápovědu.

Reklama

Související články

Co si ženy přejí, aby muži věděli

Partnerská komunikace nebývá jednoduchá. Muži i ženy mají nejen rozdílné názory, ale někdy se mýlí v tom, co ten druhý chce nebo co si myslí. Pak vznikají...

Výběr článků

Načítám