Hlavní obsah

Téměř polovina všech těhotenství je neplánovaných

Novinky, das

Přestože žijeme v moderní době, kdy dostupnost informací hraje prim, každý rok na celém světě porodí 14–16 miliónů dívek ve věku 15–19 let. Přičemž antikoncepce ročně zabrání až 188 miliónům neplánovaných těhotenství, následkem čehož se provede o 112 miliónů potratů méně, zemře o 1,1 miliónu méně novorozenců a 150 000 matek.

ANKETA: Jaké antikoncepční prostředky vám vyhovují nejvíce?Video: Novinky

 
Článek

Nejde ale jen o neplánované či nechtěné těhotenství. Ročně na světě dojde k 448 miliónům nákaz léčitelnou pohlavně přenosnou chorobou (tj. např. syfilis, kapavka, chlamydie a trichomonáda). Mezi tyto choroby přitom nejsou zahrnuty infekce virem HIV a další onemocnění, jež významným způsobem negativně ovlivňují život lidí.

Problém malé informovanosti se týká především mladých lidí. Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu zrealizovala rozsáhlý kvalitativní výzkum zaměřený na informační potřeby a informační zdroje týkající se oblasti sexuality a sexuálních a reprodukčních práv mladých lidí. Výsledky tohoto průzkumu byly alarmující. Sexuální výchova ve škole ani v rodině není dostatečná, mladí lidé stále získávají nejvíce informací od vrstevníků a z internetu.

A tak není divu, že až 15 % mladých lidí ve věku 18 až 24 let trpělo v roce 2009 sexuálně přenosnou chorobou. Skupina takto mladých lidí sice představuje pouze 25 % z celé populace sexuálně aktivních osob, zároveň však také 50 % všech nově nakažených.

Povědomí o užívání hormonální antikoncepce je přitom zřejmě lepší než o používání kondomu. Z posledních průzkumů jasně vyplynulo, že hormonální antikoncepci ve věku 15 – 29 let někdy užilo 70 % žen a jen 37 % žen antikoncepci nikdy neužívalo a ani to v budoucnu neplánuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Nehormonální antikoncepce pro zapomněnky

Nejmenší riziko nechtěného těhotenství hrozí ženám, které užívají nitroděložní tělísko. Ale také podkožní implantát, hormonální injekce nebo další typy...

Výběr článků

Načítám