Hlavní obsah

Strach má velké oči  (příběhy nevidomých)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málem jsem již zapomněl, jak příjemné je - vyjít si sám. Vyrazil jsem. Na rozjezdové dráze ruzyňského letiště hučí motory. Je asi osvětlené. Vidícím to znemožňuje vidět hvězdy. Představuji si, jak se třpytí v husté tmě.

Foto: Petr Hejna

Třebkováci nastupují

Článek

Pražskou, jindy rušnou silnici, jsem přešel bez mávnutí hole. Nic není slyšet a už jsem v lese.

Holí rozeznávám tvrdou, úzkou lesní cestu. Chtěl jsem si hmatat na šípky a listy. Slevuji, na všem je vrstvička ledu. Spokojím se s vnímáním kmenů stromů, na jakou dálku je rozeznám. Cesta splývá s jehličím. Stačilo párkrát podklouznout - a zabloudil jsem.

Sem tam někde zahouká vlak a vyštěkne pes. Silnice, která jindy bezpečně orientuje, je nyní tichá. Je náledí a jsou dvě hodiny v noci. Prodírám se mezi stromy, najednou cítím širší cestu. Vydechnu si a přidávám do kroku.

Moje hůl píchla do něčeho měkkého. Ustrnu na místě. Vražda, nebo náhlá nevolnost? Nebo snad jen alkohol? Skláním se a slyším krátký, téměř nelidský dech. Ještě žije! Ustoupím o dva kroky. Pro klid a rozvážení, jak budu postupovat. Ale dech je vzápětí zase u mých kolen. Pomalu natahuji ruku. Srst! Nahmatám hlavu vlčáka.

S úlevou ho hladím a škrábu za ušima a hned jsme kamarádi. Horko ze mne opadává, jsme dva a je nám líp. Cítím se bezpečnější, ale jak se ho potom zbavím? Je stále u mých nohou. Cesta vede k obydleným místům, poznávám, kde jsem. Zrychluji, už mě nebaví bloudit a hledat přírodní krásy. Vlčák zmizel, divná věrnost kamaráda. Blížím se k sídlišti a vzpomínám na uplynulé minuty. Z přírody nemám skoro nic, ale zato vím, že strach má velké oči. Ve tři hodiny jsem zase pod peřinou, v mysli si promítám barevné listy, kmeny stromů, blankytně modrou oblohu, hnědavě červené šípky a bělostný sníh.

Je mi dobře a jsem vděčný i za ty obrazy.

Viktor Sedlář (www.nevidomi.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Tak si chodím s bílou holí

Tak si chodím s bílou holí a občas se mě někdo zeptá: "Proč to děláš, vždyť přece ještě něco vidíš, ne?" Ano, NĚCO ještě vidím, a taky hned dodávám, že jsem...

Výběr článků

Načítám