Hlavní obsah

Šťastní a single aneb Život nemusí být špatný ani po prošvihnutí času na založení rodiny

Novinky, Tereza Lindauerová

Počet single lidí stále roste, už před dvěma lety zjistil Evropský statistický úřad, že jednočlenné domácnosti tvoří v Evropské unii asi třetinu, tedy skoro 72 milionů lidí. Psychologové se proto zamýšlejí, jestli svobodní lidé bez rodiny mohou být v životě naplnění a šťastní.

Foto: Profimedia.cz

Být sám ještě neznamená být nešťastný.

Článek

Co vlastně stojí za nárůstem počtu single lidí? Podle německého sociologa Ulricha Becka je to především změna struktury tradiční společnosti. V osmdesátých letech se začaly otvírat hranice a možnosti, jak nakládat se svým životem.

Tradiční model rodiny, tedy kolem pětadvaceti se vzít a založit rodinu, se začal rozpadat. Dnešní generace čtyřicátníků prožila léta po sametové revoluci v euforii z otevřených hranic a možnosti splnit si cestovatelské i pracovní sny za hranicemi. Do zakládání rodiny se nikomu nechtělo. Právě proto hodně lidí z této generace „prošvihlo“ čas na založení rodiny a počet single lidí narůstá…

To ale neznamená, že by byli nešťastní. „Dnes se hodně mluví o tom, že být single znamená jakési vydědění ze společnosti a samotu, ale opak je pravdou, tito lidé bývají více integrovaní ve společnosti než lidé žijící v páru. Singles více pěstují vztahy s okolím, budují rodinné vazby s rodinami a příbuznými a rozhodně se nedá říct, že by byli nešťastní nebo odsunutí na okraj společnosti,“ upozorňuje vědkyně Bella DePaulo z Kalifornské univerzity v USA.

Podle ní mají tito lidé prokazatelně vyvinutější smysl pro osobní rozvoj a růst. Jsou samostatní, a pokud se smíří se životním postavením, umí z něj pro sebe vytěžit maximum a jsou šťastní.

O tom, že být sám neznamená být nešťastný, vypovídá i příběh paní Lady.

„Měla jsem vážný vztah, byli jsme spolu více jak deset let a všichni čekali, že se vezmeme a budeme mít rodinu. Jenže on si našel mladší, ze dne na den se sbalil a odešel. Bylo mi třicet osm a sen o šťastné rodině se rozpadl. První dva roky byly šílené, nejdřív jsem obrážela s kamarádkami bary a vyspala se s každým, kdo mi přišel do cesty, pak jsem zase propadala depresím a myslela na sebevraždu. Ke čtyřicátinám jsem si nadělila psychoterapii, která mě, po roce, dostala na nohy a ukázala mi, že být single neznamená konec světa. Dnes je mi čtyřicet šest, mám pár dobrých přátel, výborné rodinné vztahy a psa Ferdu. I když se mi sen o rodině nesplnil a na partnery štěstí nemám, rozhodla jsem se, že to není důvod k depresím. Plním si své sny, třeba ty cestovatelské, a každý den děkuji za to, jak se mám vlastně krásně.“

Život ale není jen o materiálních statcích a přátelích

Přesto se spousta žen nedokáže úplně oprostit od myšlenek na lásku, děti a přirozenou touhu většiny lidí tvořit společenství.

„Lidé, kteří zůstali sami, si se svým osudem často poradí velmi dobře. Jenže život není jen o materiálních statcích ani o samostudiu nebo přátelích. Přirozenou složkou je i touha po lásce a rodině, která, když není naplněná, budí zejména u žen frustraci, se kterou se leckdy nesmíří celý život. Ženy si od malička hrají na nevěsty, princezny, touží po panu Dokonalém a po životě plném lásky. Většina mých pacientek má se samotou velký problém a jsou pak více náchylné hledat prince v každém muži, který projeví zájem,“ píše ve své knize Naučte se žít se svou samotou koučka Mandy Palmerová.

Jak tedy být single a šťastný?

Mandy Palmerová napsala několik pravidel, která podle ní cestu ke šťastnému single životu přinejmenším otvírají, tak tedy:

  • Nejprve poznejte sami sebe, poznejte své klady a zápory a přijměte je.
  • Pokud nepotkáte životní lásku, obklopte se láskou přátel, rodiny…
  • Mějte srdce otevřené, partnera můžete potkat v každém věku.
  • Buďte upřímní především sami k sobě a žijte život, o jakém jste vždycky snili.
  • Nepřestávejte o sebe pečovat a chodit mezi lidi.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Věříte, že život single může být skutečně šťastný?
Ano, ke šťastnému životu nepotřebujete někoho dalšího
16,9 %
Ano, pokud si to jedinec tak nastaví
6,6 %
Ano, ale občas určitě přijdou i slabší chvilky
55,9 %
Možná muži, ale ženy ne
0,8 %
Možná ženy, ale muži ne
0,7 %
Ne, nevěřím tomu
17,7 %
Moc ne
1,4 %
Celkem hlasovalo 1692 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zařídit malý single byt

Zařizovat byt pro jednoho není snadné, jak by se mohlo zdát. Pro přechodné singl období se vyplatí levnější nahraditelné vybavení, které později bez výčitek...

Výběr článků

Načítám