Hlavní obsah

Speciální čočky mohou trvale odstranit oční vady

Novinky, Korzo/Plus
LONDÝN

Britští oční lékaři dávají naději krátkozrakým i dalekozrakým lidem, kterým slibují, že novými kontaktními čočkami dokáží korigovat obě oční vady, a to navždy.

Foto: HZS ZLK
Článek

Speciální čočky trvale voperují přímo do postiženého oka a tím napravují oční vadu. Operace sice pacienta vyřadí na několik dní z běžného života, ale prý se vyplatí. Dotyčný si už totiž nikdy nebude muset pořizovat brýle či běžné kontaktní čočky, které se musí neustále udržovat a měnit.

Operace je krátká, ale drahá

Lékaři do postiženého oka implantují ultra tenkou čočku s potřebnými dioptriemi mezi lidskou čočku a duhovku. Celý zákrok trvá sice pouhých třicet minut, zato se náležitě prodraží. Ve Velké Británii vyjde korekce jednoho oka v přepočtu na 46 tisíc Kč.

"Cena je opravdu vysoká, ale vzhledem k více než uspokojivým výsledkům je pořád příliš nízká," míní výkonný ředitel společnosti Optimax Russell Ambrose.

Slepecký pes dostal výpověď

Speciálně vyvinuté kontaktní čočky, které se vkládají do oka, mohou pomoci rovněž pacientům, kteří se ocitají na prahu slepoty.

Britští oftalmologové popisují případ muže, který se pomocí těchto čoček vrátil do normálního života a musel ze svých služeb propustit slepeckého psa. Muž středních let dokonce začal řídit automobil a dnes se věnuje své původní práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám