Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Geniální příroda a jeskyně lásky

Právo, Laura Janáčková

Plinius starší, filozof a autor nejvýznamnější přírodovědné encyklopedie starého Říma věřil, že obnažený ženský genitál má magickou sílu. Dokáže odhánět zlé duchy, a dokonce i ďábly nebo bohy. Starověká literatura popisuje také rituály manželek rybářů. Přicházely k moři s obnaženými genitáliemi, aby se vlny uklidnily a jejich muži se v bezpečí vrátili s bohatým úlovkem. Ruský folklór doporučuje zase to, aby dívka, která narazí na medvěda, zdvihla sukni. Ten se pak dá zcela jistě na zběsilý úprk.

Foto: Profimedia.cz

Současná čeština má prý 236 synonym pro ženské přirození.

Článek

Na druhé straně považovala středověká věda ženské pohlavní orgány za méně dokonalé. Chápala je jako napodobeninu mužského penisu, ale obrácenou dovnitř. Vrcholný církevní myslitel Tomáš Akvinský dokonce uváděl: „Nedokonalé vzniká z dokonalého. Žena je nedokonalý a náhodně vzniklý muž. Je tedy logické, že tělo ženy vzniklo z těla muže.“

Ještě v renesanci platil mezi vzdělanci názor, že vagína je zakrnělý penis, vaječníky jsou varlata a děloha je šourek. Až italský renesanční anatom Realdo Colombo objevil 67 let po objevu Ameriky slovo vagína.

Fascinace ženským genitálem se odrážela v různých názvech pro tento orgán. Nejpoetičtějšími termíny disponuje zřejmě stará Čína. Popisuje jeskyni lásky, otevřený květ pivoňky, nebeskou bránu, rumělkovou puklinu nebo zlatou brázdu.

Současná čeština, která prý má 236 synonym pro ženské přirození, poetikou zrovna neoplývá. Ať už používá názvy z říše živočišné, jako je medvěd, veverka, bobr, žežulička, husa, křepelka, ústřice, krtek, ježek, vlaštovka či opice. Nebo názvy obecné, jako třeba šuplík, popelník, škatule, komín, mašina, fabrika, metro, veletržní palác a další.

Ženská vagína je stavěná tak chytře, že se dokáže přizpůsobit každému penisu.
Reinier de Graaf, holandský anatom

Dnešní doba klade na ženský pohlavní orgán vysoké nároky. Požaduje například silnou vagínu. Posilování poševních svalů má však tradici hlavně na východě. Pochopila jsem to při návštěvě Bangkoku, na pingpongové show. Mladé dámy na ní vystřelovaly míčky z intimních míst do nepředstavitelné vzdálenosti. U nás se učíme posilovat pochvu pomocí Kegelových cviků. A na trhu jsou i posilovací kuličky se závažím.

Síla však není to jediné. Vagína musí být i citlivá, vzrušivá, lubrikovaná a hlavně přístupná. A tak hledáme knoflíky lásky jako například U bod, G bod i A bod, které dokážou přinést ty nejúžasnější prožitky, aniž by často reálně existovaly.

Ovšem příroda, na rozdíl od člověka, dávno ví své. Slavný holandský anatom a lékař Reinier de Graaf si toho všiml už v roce 1672. Napsal tehdy: „Ženská vagína je stavěná tak chytře, že se dokáže přizpůsobit každému penisu. Zkrátí se podle krátkého a prodlouží podle dlouhého, roztáhne se u silného a stáhne u tenkého. Příroda zkrátka počítá s každým penisem.“

Reklama

Související články

Laura Janáčková: Symbol mužnosti a moci

Penis je od pradávna symbolem mužnosti a moci. Například staří Egypťané ho spojovali se vznikem života na Zemi i se vznikem samotného vesmíru. Staroegyptský...

Výběr článků

Načítám