Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Ukazováček jako sexuální symbol i průzkumník

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá sexuální gesta byla u nás zcela neznámá. Nejprve se objevil potupný posunek zdviženého ukazováku a malíku. Označoval paroháče a často se objevoval v italských filmech. Vztyčený prostředníček přišel až o pár let později.

Foto: Profimedia.cz

Ukazováček není pouhým hmatovým orgánem. Někdy ho využíváme k výmluvným gestům.

Článek

Vsadím se, že v dnešních domovech důchodců jen málokdo ví, že ten ztopořený třetí prst symbolizuje vlastně mužský penis. Současní staříci většinou netuší, proč je za zdánlivě neškodný zdvižený prst pranýřován ministr financí. Nebo dokonce předseda vlády. Nechápou náhlou potřebu členů parlamentu zdůrazňovat, že slušný poslanec používá prsty ve Sněmovně jen k mačkání tlačítek na hlasovacím stroji.

Znalci zastupitelského prstokladu by mohli předpokládat, že výsostně politickým prstem bude palec. Žádný jiný prst se nedokáže postavit vůči ostatním tak výmluvně do opozice.

Nejdůležitějším politickým prstem je však ukazováček

I jeho odborné pojmenování index, odvozené od latinského výrazu pro ukazování, svědčí o jeho funkci. Politik jím ukazuje správný směr a občas hrozí svým protivníkům.

Ukazováček se však stejně jako jiný orgán, jazyk, poněkud vzdálil svému původnímu předurčení. Jazyk už dávno neslouží jen k romuzeznávaní chuti a rozmělňování potravy. Stal se i významným nástrojem řeči.

Stejně tak ukazováček není pouhým hmatovým orgánem. Někdy ho využíváme k výmluvným gestům. Všimněte si, jak třeba hysterické ženy neustále vztyčují svůj ukazovák. A jak mistrně s ním dokážou šermovat v průběhu vášnivé diskuse.

Málokdo ví, že se ukazováčku říká také prst zabiják. Jako jediný má svůj vlastní sval na ohýbání. Tento sval ovládá spoušť každé střelné zbraně. Co to jen dalo námahy našemu prapředkovi, než se podařilo zabít soupeře. Kolik svalového vypětí! Kolik mistrných výpadů a úhybných manévrů!

Dnes stačí jemné smrštění malého svalu, který se jmenuje ohýbač ukazováku. A to už vůbec nemluvím o odpálení dálkové nálože nebo rakety. Tam už na prstokladu skoro vůbec nezáleží. Smrt mnoha lidí může způsobit kterýkoliv prst útočníka.

Sexuální průzkumník

Původní funkcí našeho druhého prstu však nebyla střelba, dokonce ani ukazování. Jeho hlavní úkol byl něco ohmatat. Proto se v bříšku ukazováčku soustřeďuje nejvíc hmatových tělísek.

A to je také jeden z důvodů, proč k tomuto účelu využíváme jen málo palec nebo malíček. Samostatný sval, který tak dovedně ovládá kohoutek palné zbraně, má totiž nezastupitelnou funkci právě při hmatání. Žádný jiný prst nedokáže zvládnout tak obratně všechno to co on.

Ukazováček je zároveň význačným prstem sexuálním. Daleko častěji než k potupnému lascivnímu gestu ho totiž používáme při pátrání v intimních zákoutích lidského těla. Profesionální gynekologové hlavně při vyšetření pacientky a gynekologové amatéři zejména při milostných hrátkách.

Proto si myslím, že je na místě označit tu malou oblast lidského těla, tedy bříško našeho ukazováčku, za význačnou erotogenní tělesnou zónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám