Hlavní obsah

Sexuální poruchou je i dlouhotrvající intenzivní vzrušení

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen má problémy s nedostatečným pocitem vzrušení, existují však i ženy, které si na neustálé pocity vzrušení stěžují. Jejich tělo si nevybírá chvíli, kdy se vzrušení objeví, může je překvapit nečekaně v práci, při cestě autem, při snídani nebo u zubaře.

Článek

Syndrom permanentního sexuálního vzrušení ženy byl poprvé popsán profesorkou gynekologie Sandrou Leiblum z univerzity v New Jersey v USA. Jde o přesný opak ženských poruch sexuálního vzrušení, které jsou charakteristické nedostatkem či absencí sexuálního vzrušení.

Ženy s tímto syndromem si stěžují na extrémní, nepřiměřený a v mnoha případech nepolevující pocit fyzického vzrušení. Jedná se o spontánní a přetrvávající vaginální vzrušení, které může ale nemusí vést k orgasmu. Tento fyzický pocit vzrušení není doprovázen sexuální touhou či myšlenkovým a emočním vzrušením. Žena tedy nemá již chuť na milování a přesto její pohlavní orgány signalizují vzrušení.

Podle Kateřiny Hollé ze serveru www.sexualne.cz  tato porucha nesouvisí s hypersexualitou, laicky nazývanou nymfomanií či satyriasis. To znamená, že nevede u pacientek k nespoutanému sexuálnímu životu, spíše je obtěžuje a způsobuje jim značná trápení.

Intenzivní vzrušení může trvat několik týdnů i měsíců

Fyzické vzušení způsobené tímto syndromem, může být velmi intenzivní a nepřetržité po velmi dlouhé časové obdobé - týdny či měsíce. Orgasmus může někdy vyvolat úlevu, ale vzrušení se většinou do několika hodin objeví zpět. Je to opravdu po fyzické stránce velmi vysilující stav, který navíc pacientkám neumožňuje se soustředit  na úkoly každodenního života. Některé činnosti mohou vyvolat tak silnou vaginální odpověď, že to ženy považují téměř za nesnesitelné.

V současné chvíli odborníci ještě neznají přesnou příčinu této poruchy. Někteří lékaři se domnívají, že je způsoben nepravidelností v senzorických nervech a zaznamenali, že se nemoc více projevuje u žen po menopauze v jejich 40 až 50 letech nebo u těch, které podstoupily hormonální léčbu. Byly ale zaznamenány i případy, kdy byl tento syndrom zaznamenán u žen v jejich 30 letech. V každém případě sexuolog takové ženě dokáže pomoci. Někdy mohou pomoci antidepresiva či anesteziologické gely, ale každý krok je nutné konzultovat s lékařem.

Reklama

Související témata:

Související články

Doteky jsou v intimním životě důležité

Mezi sexuální oblasti nejcitlivější na dotyk patří místa tělesných vstupů a výstupů. V těchto otvorech kůže většinou přechází ve sliznici. A pokud se této...

Muži po sexu usínají kvůli hormonům

Mnohé ženy se obávají, že muži po sexu raději rychle usnou, aby nemuseli řešit jejich všetečné dotazy. Jenže podle britských odborníků tkví problém...

Výběr článků

Načítám