Hlavní obsah

Sexuální orientace má vliv na čtení map a stárnutí mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WARWICK

Nový výzkum ukázal, že nejlépe mapy čtou heterosexuální muži a naopak nejhůř heterosexuální ženy. Není to jediné, v čem je ženský a mužský mozek rozdílný. Být mužem, znamená mít větší, ale také rychleji stárnoucí mozek.

Článek

Vědci z University of Warwick tvrdí, že sexuální orientace, a nejen pohlaví, má vliv na orientační schopnosti. Heterosexuální muži čtou mapy lépe než gayové, a ti zas lépe než lesbičky. Nejhůř ve srovnání dopadly heterosexuální ženy. Jak však dodává profesorka Elizabeth Maylorová, věk dává našim mozkům zabrat a mužské mozky stárnou rychleji, než mozky ženské, bez ohledu na sexuální orientaci.

"To je opravdu nový poznatek. Dosud jsme nevěděli, že rychlost stárnutí mozku závisí jen na pohlaví a nikoliv na sexuální orientaci," říká profesorka Maylorová.

Na výzkumu se podílelo přes 198 tisíc dobrovolníků ve věku od dvaceti do pětašedesáti let. Muži si lépe poradili při úkolech jako je virtuální otáčení různých předmětů a odhady úhlů, zatímco ženy si vedly lépe při úkolech verbálních a při zapamatování míst, kde se nacházejí různé objekty. Takže ačkoliv muži lépe mapy čtou, ženy si zase lépe pamatují, kde ty mapy jsou.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadbytek testosteronu zabíjí mozkové buňky

Vědcům se podařilo odhalit, proč jsou nabušení borci často nejen agresivní a neomalení, ale mívají rovněž nižší IQ. Nadbytek testosteronu v těle totiž zabíjí...

Málo spánku nedovolí mozku obnovovat buňky

Vynechávání spánku může způsobit, že mozek omezí produkci nových buněk. Podle vědců ovlivňuje odpočinek oblast mozku známou jako hippocampus, která se podílí...

Výběr článků

Načítám