Hlavní obsah

Sečtělí lidé jsou šťastnější a mají pevnější vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Sečtělost pomáhá nejen k zisku vyššího vzdělání a lépe placené práce, ale život takových lidí je šťastnější. Dobře vzdělaní lidé také mívají delší a pevnější vztahy a častěji mají vlastní domácnost. Navíc jsou lépe placeni a méně ohrožují své zdraví nadměrným pitím a kouřením.

Článek

Britská Národní společnost pro sečtělost je neziskovou organizací propagující sečtělost a pedagogy podporující literaturu a čtení. Podle nejnovějšího výzkumu této společnosti žije 22 procent mužů majících potíže se čtením stále u svých rodičů, zatímco mezi muži s dobrým čtenářským umem je to jen devět procent.

Ve věku kolem čtyřiatřiceti let 68 procent mužů a 70 procent žen s dobrými schopnostmi ve čtení žijí ve společného domácnosti s partnerem nebo v manželství, zatímco tak žije jen 52 procent mužů a 60 procent žen majících potíže se čtením.

Lidé mající potíže s knihami nebo ti, kteří se jim vyhýbají zcela, jsou spokojeni se svým životem jen v polovině případů, zatímco u sečtělých lidí je spokojených 78 procent.

Reklama

Související články

Malí Rusové jsou nejlepšími čtenáři

Podle žebříčku PIRLS, který porovnává čtenářské dovednosti desetiletých žáků v celosvětovém měřítku, jsou nejnadanějšími čtenáři Rusové. Je ale nutné...

Výběr článků

Načítám