Hlavní obsah

Samohlásky rozhodují o mužské přitažlivosti

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nikoli mužný vzhled, ale zvuk křestního jména prý rozhoduje o tom, který z Adamových potomků se bude vyhřívat v přízni žen. K tomuto závěru na základě výzkumu anglických jmen dospěla jazykovědkyně Amy Perforsová z Massachusettského technologického institutu.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Pacient si před spaním sám přístroj upevní na zápěstí, podobně jako hodinky.

Článek

Zpočátku ji zaujalo, proč je například Bernd atraktivnější než Hugo a něžnější pohlaví se rozplývá nad nositelem jména Felix, aniž přikládá větší váhu jeho zevnějšku.

Po bedlivém zkoumání zjistila, že nezastupitelná role přitom patří samohláskám. Takzvané přední, jako je "e" a "i", totiž vzbuzují libé a příjemné pocity, zatímco zadní, tedy "u" a "a" vyvolávají spíš dojem brutální síly.  

Důkaz na internetu

Teoretické předpoklady si ověřila prostřednictvím internetové stránky, na níž uživatelky elektronické sítě požádala, aby uspořádaly podle stupně přitažlivosti portréty neznámých mužů, jimž zcela náhodně přiřadila libovolná křestní jména.

Ukázalo se, že čelní příčky obsadili právě ti, jejichž jména obsahovala přední samohlásky.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Kladete důraz na jméno potenciálního partnera/potenciální partnerky?

Amy Perforsová soudí, že preference "slabších" jmen signalizuje stálou, takříkajíc podvědomou touhu žen po mužské něze a vstřícnosti, zatímco ta "silná" v nich spíš vzbuzují obavy a pocity nejistoty.

Anketa

Kladete důraz na jméno potenciálního partnera/potenciální partnerky?
Ano
21,5 %
Ne
78,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1467 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám