Hlavní obsah

Rysy v tváři prý odhalí skutečné úmysly milenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Rysy tváře pomohou odhalit, zda se příslušník druhého pohlaví po společně prožité noci bez výčitek vytratí, nebo jestli mu jde o trvalejší vztah. Každé pohlaví u svých protějšků prý rovněž preferuje odlišné vlastnosti, tvrdí nejnovější studie britských vědců.

Článek

Odborníci z univerzit v Durhamu, St. Andrews a Aberdeenu provedli průzkum mezi 700 heterosexuálními muži a ženami. Účastníkům testů byly předloženy fotky zástupců opačného pohlaví ve věku mezi 20 až 30 lety, u nichž měli odhadnou jejich přístup k sexu: zda touží po trvalejším, nebo jen krátkodobějším vztahu. Překvapujících 72 procent dotazovaných ho dokázalo odhadnout naprosto přesně.

Zajímavá jsou i další odhalení vědců, zveřejněná v časopise Evoluce a lidské chování. Hranatá čelist, velký nos a malé oči údajně u mužů prozradí spíše "chlípné" úmysly, než zamilovanost. U přelétavých žen jsou to zase oči posazené široko od sebe a plné rty, jakými se pyšní herečka Angelina Jolieová.

Zástupkyně něžného pohlaví, svolné k příležitostnému sexu, muži obvykle shledávali přitažlivějšími. Ženy se naproti tomu více zajímaly o muže, u nichž předpokládaly, že preferují dlouhodobější vztahy. Ženy navíc považovaly muže s jemnějšími rysy za věrnější. Výzkum také podpořil dřívější odhalení psychologů o vztahu žen k maskulinním mužům, u kterých předpokládaly náchylnost k nevěře a horší rodičovské vlastnosti.

"První dojmy jsou důležitou součástí posuzování potenciálních partnerů při jejich setkání," komentovala výsledky analýzy psycholožka Lynda Boothroydová z Durhamské univerzity.

Předchozí studie odhalily, že lidé umí z obličeje odhadnout zdravotní stav a dokonce i některé osobnostní rysy zkoumaných osob - zda jde o introvertní či extrovertní typ člověka. Tato studie ale poprvé ukázala, že lidé jsou vnímaví i k sotva znatelným signálům tváře, a odhadnou tak i druh vztahu, který s osobou druhého pohlaví mohou prožít, prohlásil jeden ze spoluautorů článku, doktor Ben Jones z Aberdeenské univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy si často vybírají k záletům svalovce

Svalovci mívají více partnerek než muži s méně vypracovanou postavou - alespoň pokud jde o krátkodobé poměry. Obecný poznatek, který převládá ve veřejném...

Nevěra je program přírody

Nedávno byla zveřejněna překvapivá data o tom, kolik sexuálních partnerů máme během života. Zatímco český muž souloží od narození do smrti průměrně s 8,1...

Intimní život neuspokojuje polovinu Češek

Češi jsou rok od roku stále méně spokojeni se svým sexuálním životem. Výrazný pokles spokojenosti byl podle odborníků v posledních letech zaznamenán zejména...

Výběr článků

Načítám