Hlavní obsah

Rozdíly mezi polyamorií, otevřeným vztahem či swingingem

Novinky, ald

Dominance monogamních vztahů se otřásá v základech. Na vině jsou nové možnosti partnerského soužití, které staví na lásce k více osobám nebo na občasných sexuálních povyraženích. Seznamte se s polyamorií, otevřeným vztahem a swingingem – třemi pojmy, které na první pohled působí jako synonymum, avšak v praxi mají odlišná pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Milovat více osob ve stejný čas má svá úskalí.

Článek

V běžném životě není složité narazit na člověka, kterému monogamní vztah (s jedním partnerem) nevyhovuje. Pokud nechce trápit partnera či partnerku častými nevěrami, pravděpodobně se rozhodne pro nemonogamní vztah, který může mít podobu polyamorie, swingingu nebo otevřeného vztahu.

„Všechny tyto varianty nemonogamie jsou platné,“ řekla Amy Moorsová, výzkumnice na americké Chapman University, pro Insider. Zároveň ale nemají stejná pravidla, což by měly vědět především osoby, které o nemonogamním vztahu uvažují.

Polyamorie není jenom o sexu

Myslíte si, že dokážete milovat více osob ve stejný čas? Pak pravděpodobně souhlasíte s polyamorií, která je založena na vícenásobné lásce. Obecně lze říci, že lidé v polyamorních vztazích mají více partnerů, se kterými neudržují pouze sexuální styk. Naopak hovoříme o lidech, kteří staví vztahy na romantické lásce.

Podle Moorsové se jedná také o model, kdy lidé žijí s primárním partnerem a zároveň mají sekundárního partnera, se kterým si užívají romantický vztah.

Další variantou jsou polyamorní vztahy, ve kterých se lidé snaží rovnoměrně rozdělit čas mezi své partnery.

Slavný polyamorní vztah, jenž byl dáván za vzor, se rozpadl po pěti letech soužití

Vztahy a sex

Otevřené vztahy jako opak polyamorie

Zatímco v polyamorii je vztah s dalším člověkem založený na lásce, v otevřeném vztahu randíte s člověkem, který vás přitahuje po fyzické stránce. Jednoduše řečeno, otevřené vztahy jsou pro všechny, kteří milují svého primárního partnera, avšak čas od času si chtějí sexuálně užít s někým jiným.

V takovém případě vzniká vztah, který staví pouze na sexuální touze a emoce v něm nehrají výraznou roli.

Pro otevřený vztah se často rozhodnou páry, kterým to v posteli neklape, avšak stále je spojuje silné citové pouto. Pak se povětšinou řídí pravidlem, že o svém sexuálním partnerovi nemluví a stejný přístup očekávají i od svého primárního partnera.

Uvažujete o otevřeném vztahu? Pak se dopředu připravte i na nepříjemnosti

Vztahy a sex

Swinging jako modifikace otevřeného vztahu

Pod pojmem swinging si můžeme představit například sex ve třech. Jde tedy o situaci, kdy si pár přizve do ložnice další osobu. Vztah k nové osobě je pouze sexuální, neboť emoce nemají ve swinging vztahu prostor. Další formou swingingu je výměna manželů mezi dvěma páry, které se navzájem znají.

Tyto tři druhy nemonogamních vztahů mohou fungovat pouze ve chvíli, kdy jsou s jejich pravidly srozuměni oba primární partneři. Zároveň je důležité, aby k této skutečnosti přistupovali dobrovolně a nebyli druhým partnerem nuceni. Jedině tak mohou být všichni účastníci nemonogamních vztahů spokojeni.

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Šest ukazatelů, které odhalí nezdravý vztah

Každý z nás si nezdravý vztah může vykládat po svém. Někoho ubíjí, když mu partner celý den neodpovídá na textové zprávy, jiný zase nesnese koketní povahu své...

Výběr článků

Načítám