Hlavní obsah

Tipy, jak ve vztahu vyřešit rozdílnou sexuální touhu partnerů

Novinky, bok

Důležitou součástí každého vztahu je sexuální touha, která může v průběhu vztahu klesat, ale i stoupat. Mnohdy se dá rozdílnost libida mezi partnery poměrně jednoduše řešit, jindy je tomu potřeba trochu pomoci. Důležité ale je, že se to řešit dá – pokud oba partneři chtějí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z nedávného průzkumu mezi 1686 sexuálně aktivními ženami ve věkovém rozmezí 25 až 49 let vyplynulo, že si celých 27 % z nich postěžovalo, že jejich partneři nechápou, proč jsou to právě ony, které častěji nemají náladu na sex.

Zjednodušeně mají muži větší chuť na sex kvůli větším hodnotám testosteronu v těle. „Muži ho mají mnohem více, proto bývají častěji zmatení a nechápou, jak někdo nemůže mít chuť na sex, berou to jako běžnou věc,“ popsala pro server Woman´s Day doktorka Holly Richmondová.

Rovnou k tomu dodává, že je poměrně jedno, jaký sexuální apetit kdo má. Pokud je snaha věc řešit, kompromis se vždy najde.

Mluvte o tom 

Mluvit o sexu s partnerem nebývá vždy tak jednoduché, jak se zdá, přesto je to nejlepší způsob, jak vyřešit mnohé problémy.

„Buďte tak upřímní a otevření, jak jen to jde,“ doporučuje klinická psycholožka Karen Stewartová. „Ženy ztrácejí sexuální touhu z mnoha různých důvodů – podepisuje se na ní stres či deprese, tělesné změny, problémy v zaměstnání i mateřství,“ popisuje nejčastější z nich.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Jaké jsou možnosti ke zvýšení libida u žen

Vztahy a sex

Ať je důvodem cokoli, nenechte partnera tápat a svěřte se mu, pak můžete na problému pracovat dva.

Zkuste si představit, jak se partner cítí 

Pokud někdo, koho milujete, najednou přijde s tím, že nemá chuť na sex, vyvolává to otázky: Udělal/a jsem něco, nebo neudělal/a?

„Partner si tak automaticky mnohdy myslí, že je to jeho chyba,“ popisuje Richmondová. I když víte, že to tak není, nestačí pouhé vysvětlení, že „s ním to nemá co dělat“. Zkuste mu to vysvětlit a rozptýlit jeho obavy, pak se mnohem snáze doberete společného řešení.

Co dělat, když se cítíte druhým zanedbáváni

Vztahy a sex

Stejné je to v případě, pokud to s partnerem přímo souvisí. I tehdy je dobré říct, jak to vidíte – například pokud sex vyžaduje příliš často.

Zvažte terapii 

Pokud máte snahu problém řešit, ale partner se o tom odmítá bavit, zkuste zvážit terapii.

„Pokud potíže ve vztahu přetrvávají týdny či měsíce a ovlivňují i další aspekty vztahu, je načase vyhledat odbornou pomoc. Je lepší vše řešit včas než později slepovat narušený vztah,“ radí Stewartová.

Zaměřte se na vše ostatní, sex vynechte

U mnohých žen bývá často ve vztahu problémem nedostatek fyzického kontaktu a intimního spojení, které jednoduše necítí. V důsledku toho pak přestávají toužit i po sexu samotném, který pro ně přestává být lákavý.

Stewartová proto radí zaměřit se v takových případech právě na intimní pouto a fyzickou blízkost – dopřejte si romantické doteky, polibky, dělejte vše, co je vám milé – ale zapomeňte na sex, alespoň prozatím. Navažte znovu vzájemné sexuální pouto a uvidíte, že i touha a nálada na sex pomalu vzrostou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám