Hlavní obsah

Rodiče těžko hledají čas pro své děti i pro sebe navzájem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České matky dětí ve věku od 6 do 14 let pracují mnohem více než matky v drtivé většině zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Je to dáno i tím, že u nás nejsou příliš časté částečné úvazky. Práce tak často ženy odvádí od jejich rodin. Nemají příliš času na své děti, ale i partnery, natož samy na sebe. „Nemám čas”, „To se nedá stihnout” jsou věty, které v českých domácnostech zaznívají čím dál častěji.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní rodinné zázemí buduje u dětí citovou stabilitu.

Článek

„Svým pracovním vytížením matky v České republice o několik pracovních hodin denně hravě předčí ty ve Spojených státech, Švýcarsku či Velké Británii. Radost z toho ale rozhodně nemají. Podle statistik by více než polovina rodičů školáků věnovala svým dětem více svého času, než si mohou dovolit. A dvě třetiny rodičů by věnovaly rády i více času svému protějšku. Uvědomují si totiž, že nedostatek času se promítá i na vzájemných vztazích v rodinách,” upozorňuje Marie Oujezdská za Rodinný svaz ČR.

Jako na velký problém na situaci nahlíží i psycholog PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. „O rodině se pěkně mluví, ale skutek utek. Prakticky neexistují poloviční úvazky. Těhotné ženy nebo ženy po mateřské jsou pro firmy „malou tragédií“. Dvouleté děti pak ráno putují do školek, kde si je rodiče vyzvedávají po 17. hodině,“ popisuje neradostnou situaci psycholog.

Pokud spolu ale rodiny netráví čas, děti se nemají od koho učit. Nemohou odkoukat, jak rodiče reagují, jak se baví a chovají, necítí se v bezpečí, které jim přítomnost rodiče doma skýtá. „Výchovu potomků nelze zhustit do hodiny denně. Čas dává prostor pro budování vztahů. Pokud tento čas není, hrozí velké nebezpečí, že se členové rodiny pořádně nepoznají,” dodává Oujezdská.

Kvalitní rodinné zázemí přitom buduje u dětí také citovou stabilitu. „Bohužel dětí, které si z rodiny odnášejí stigma osamocení, je spousta. V současné době se rodina, i když se po práci a škole setká doma, rozpadá na solitéry. Hrají na počítači, brouzdají po sociálních sítích. Večer by se měli lidé věnovat rodině a tento čas by pro ně měl být posvátný,“ dodává Klimeš.

Zkrácené úvazky mohou pomoci

Největší zájem o tuto formu práce mají matky s vyšším vzděláním. „V nabídce práce na zkrácený úvazek však Česká republika za vyspělými zeměmi značně pokulhává. Zaměstnavatelé si stěžují na administrativní a ekonomickou zátěž, která nabídku částečných úvazků omezuje. Tady vidíme příležitost pro opatření a podporu ze strany státu a jeho rodinné politiky,” upozorňuje Oujezdská.

Zkrácené úvazky přitom mohou prospět i samotným firmám, jak ukazují zkušenosti jedné české firmy.

„Zkrácené pracovní úvazky jsme začali zavádět přibližně před 5 lety, kdy nám odešlo na mateřskou hodně maminek a chtěly se po 2 letech postupně vracet. Postupně jsme nacházeli pozice, u kterých bylo možné pracovat 5 nebo 6 hodin denně, například strategický nákupčí nebo zákaznický servis. Na zkrácený úvazek dnes u nás pracuje i konstruktérka a manažerka. Někdy využijí zkrácenou pracovní dobu i lidé, kteří by plný úvazek nezvládli ze zdravotních důvodů,” upozorňuje Olga Zápecová, HR manažerka firmy Otis.

Otevřenost a vstřícnost zaměstnanců firmy oceňují loajalitou. Takových firem je však podle odborníků na politiku rodiny jako šafránu.

Týden pro rodinu
Mezinárodní den rodiny připadá na 15. května. V týdnu od 12. do 20. května 2018 probíhá i Týden pro rodinu, jehož letošním úkolem je nabídnout rodinám příležitost se setkat. V Jihlavě například odstartuje Týden pro rodinu akcí Senohraní či hledáním Receptu na rodinné štěstí formou zábavné hry po městě. V Brně se lidé mohou podívat na výstavu Rodina v proměnách času, která obrazově ztvární změny v životě rodiny před 50 lety a nyní. V Hodoníně a v Mostě se chystají závody kočárků, na procházku centrem města s luštěním a hledáním historických zajímavostí se mohou těšit rodiny v Uherském Hradišti. Všechny akce jsou uvedeny na webu www.tydenprorodinu.cz.

Anketa

Máte dostatek času na své děti a partnery?
Ano, alespoň se o to snažím
14,4 %
Ano, pomohl mi zkrácený úvazek
6,6 %
Ano, ale někdy je to velmi těžké
8,9 %
Ne, bohužel kvůli zaměstnání
4,5 %
Ne, ale zkrácený úvazek si kvůli financím nemohu dovolit
57,5 %
Ne a ráda bych to změnil/a
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 471 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám