Hlavní obsah

Řetězcem sexuálních styků se spojily stovky Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Řetězec přímých i nepřímých pohlavních styků spojil do jedné řady téměř 300 dospívajících Američanů. K tomuto překvapivému číslu dospěl sociologický průzkum, který vedl James Moody z Ohijské státní univerzity. V průzkumu studoval jeden pár a k němu přiřazoval jejich předchozí sexuální partnery, až dospěl k číslu 288.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Anonymní průzkum, který se uskutečnil na nejmenované střední škole průměrné velikosti na americkém Středozápadě, dal podle Moodyho nový význam známému rčení, že sexuální kontakt je nejen se současným partnerem, ale nepřímo i se všemi, které měl předtím.

"Takto dlouhý řetěz musí studentskou mysl ohromit. (Studenti) možná vědí, jakého předchozího partnera jejich nynější známost měla, ale vůbec nemyslí na to, že bývalý partner měl také předtím dalšího partnera a tak dále," vysvětlil Moody.

Nutnost prevence

Podle výzkumného týmu proto potřebují dospívající dívky a chlapci odlišnou zdravotní výchovu zvláště k prevenci pohlavních chorob. Společenská výchova by prý pomohla rozlomit hodně z těchto sexuálních řetězů, které mohou vést k šíření nemocí, uvedl Moody.

"Zjistili jsme, že si studenti dávají pozor, s kým mají pohlavní styk. Zásadně nespí s ex-partnery svých přátel. Považují to tak trochu za incest. V tomto směru se naštěstí chovají jinak než dospělí," zmírnil varování Moody.

I když prý studenti navázali řetěz tolika přímých i nepřímých pohlavních styků, zřídka se v jeho rámci vraceli k předchozím partnerům. "Všechny důkazy naznačují, že mladí lidé si jsou vědomi místních vzorců a místní historie sexuálních aktivit," sdělil vědec.

"Vědí, že nebudou navazovat známost s přáteli svých bývalých partnerů. To by byl příliš těsný svazek," uvedl Moody a dodal, že neochota navazovat známosti s bývalými partnery nynějších partnerů je téměř stejně silná jako zákaz incestního vztahu. "Mladé lidi to nutí hledat nové partnery místo recyklování partnerů bývalých," dodal sociolog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám