Hlavní obsah

Řeč těla dokáže vztahu pomoci, stejně tak ho pomalu zničit

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeč těla sehrává v lidských vztazích důležitou roli. I díky ní může náš protějšek jasně poznat, že se nám líbí, nebo naopak k němu nechováme sympatie. Má dokonce takovou moc, že dokáže sabotovat stávající vztah, aniž bychom to měli v úmyslu. Na co si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Verbální komunikace nám dává možnost vyjádřit přesně, co se nám líbí, nelíbí, po čem toužíme. To je důležité nejen v partnerských vztazích, ale i v těch pracovních a koneckonců ve všech ostatních.

Jenže i když pozitivními slovy něco vyjádříme, naše nonverbální komunikace může naznačovat něco jiného - i pouhé krčení rameny nebo naklonění brady může vysílat negativní signál, který mezi nás a okolí zbytečně staví neviditelnou bariéru nepochopení.

Pokud se tomu chcete vyhnout, zaměřte se podle odborníků na níže uvedená gesta, která jsou velmi často brána okolím negativně.

Překřížené ruce

Diskutujete s partnerem nebo někým v práci a máte přitom překřížené paže? Okolí to může velmi často chápat jako signál jistého uzavření, že nechcete naslouchat tomu, co vám druzí sdělují.

Jak uvádí odbornice na neverbální komunikaci Alison Hendersonová, toto gesto mívá mnohdy zcela nevinný důvod (dotyčnému je zima, sedí na židli bez područek a neví, co s rukama..,), jenže okolí si ho často vykládá zcela jinak.

Řeč těla prozradí, zda o vás druhý stojí. Jak na začátku vztahu, tak v jeho průběhu

Vztahy a sex

Hlava důrazně vzhůru

Pokud při rozhovoru s někým nepůsobíte uvolněně, ale naopak vypadáte, že držíte hlavu pevně vzhůru s bradou trochu „vystrčenou”, pak to může v mnohých vyvolávat pocit, že se chováte blahosklonně.

Ukazování prstem 

Ukazování prstem je poměrně běžné gesto, když se pokoušíme něco zdůraznit nebo na něco ukázat. Za jistých okolností ale to samé gesto může okolí vnímat i jako naše hrubé, přikazující až agresivní chování.

„O to víc direktivněji a přísněji to může působit, pokud chcete někomu předložit nebo dokonce obhájit svůj názor,” vysvětluje pro server Yourtango Hendersonová.

Nevhodné potřesení rukou

Potřesení rukou je vstřícné gesto, které se ale při špatném „provedení” může velmi rychle proměnit v gesto nadřazenosti.

Slabý stisk ruky může být signálem onemocnění jater

Zdraví

„Ruku nikdy nepodáváme dlaní dolů. Tím dáváme protějšku jasný signál své nadřazenosti,” vysvětluje odbornice. Ruka podaná dlaní vzhůru naopak signalizuje podřazenost danému člověku.

Kontrolování telefonu

Mobilní telefony jsou pro mnohé doslova nedílnou součástí života. I jejich užívání (respektive nepoužívání) v určitých situacích by ale mělo mít svá pravidla.

Pokud je při určité situaci vyžadována vaše plná pozornost či soustředěnost, a vy se přesto každou chvíli díváte na mobil, nebo dokonce někomu píšete, je to jednoznačně známkou hrubého chování.

Jak podle řeči těla poznat blížící se rozchod

Vztahy a sex

„Pro okolí to vysílá jasný signál, že nejevíte o danou situaci dostatečný zájem,” popisuje odbornice. Což může v jakémkoli vztahu napáchat velké škody.

Omezení osobního prostoru

Každý člověk má svůj určitý osobní prostor, který představuje jeho komfortní zónu, do které jen tak někoho nepustí. Na to by při vzájemné konverzaci měl každý myslet.

Pokud zaznamenáte, že někdo při konverzaci s vámi opakovaně dělá krok zpět, nejspíš jste překročili onu hranici osobního prostoru, a dotyčnému je to nejspíš nepříjemné.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přijímat a dávat rady

S radami je to v životě ošemetné. Ty dobré jsou, jak známo, nad zlato. Ale jak je poznat? Ty špatné nás zase mohou vyjít draho. Ať už v podobě nepříjemností,...

Výběr článků

Načítám