Hlavní obsah

Radost, trest a sexuální odříkání aneb Co vás čeká po narození potomka

Novinky, Tereza Lindauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovství dnes mnoho párů odkládá na později, protože mají pocit, že je to přehnaně náročná disciplína. Něco na tom samozřejmě je, ale přijít o kouzlo rodičovství kvůli vlastnímu pohodlí asi také není ideální řešení. Každopádně je zapotřebí se připravit na to, že s příchodem dítěte ubude komfort a do rodinné idyly to bude mít mnohdy také daleko. Velmi silně pak u většiny párů utrpí sexuální život, aspoň zpočátku.

Foto: Profimedia.cz

Když přijdou děti, četnost sexu se zprvu sníží, později se to může zlepšit, ale je zapotřebí ho více plánovat.

Článek

Mnoho párů v produktivním věku dnes odkládá rodičovství, protože se bojí, že děti převrátí jejich život naruby. Díky dobrým ekonomickým podmínkám si dnešní třicátníci mnohem více užívají cestování, luxusních wellness dovolených, zážitků v exkluzivních restauracích a nákupů „všeho“, co je zaujme. Mnoho párů má pak pocit, že s dětmi se jejich život od základů změní, sníží se životní úroveň a zvýší stres.

Podle výzkumu britských vědců z university v Brightonu se také více jak 60 % párů bojí, že se výrazně zhorší jejich sexuální život, alespoň to tak vidí ve svém okolí u mladých párů s dětmi.

„Je jasné, že partnerství, manželství se příchodem dětí mění, pokud ale oba partneři dodržují jisté zásady, nemusí jít rozhodně o žádnou katastrofu. Někdy mám pocit, jako by tradiční rodina s dětmi byla pro dnešní mladé páry jako nemoc,“ upozorňuje pro deník The Telegraph psycholog Martin Ecker.

Podle něj přitom stačí držet se jednoduchých rad. „Nemít přehnaná očekávání, v době sociálních sítí je dobré nečekat, že vaše rodina bude vypadat jako z nějaké reklamy na Facebooku. Také je nutné nic neplánovat, co bude za tři měsíce, nebo za rok, vyhnete se tak frustraci, když plány nevyjdou. A do třetice doporučuji se dopředu pobavit o směru výchovy. Není nic horšího, než když má každý rodič jinou představu, to je totiž základ hádek mnoha párů.”

Četnost sexu klesá, ale časem se to lepší

Sexuologové se shodují, že jen tím, že člověk vstoupí do manželství, četnost aktu klesá. Páry, které nejsou sezdány, si užívají sexu až dvakrát více než lidé žijící v manželství. To je prý dáno tím, že manželé už „plánují a budují“ a na radovánky jim už tolik času nezbývá.

Možná v tom hraje roli ale i pocit jistoty tím druhým. S příchodem dětí často dochází i k dalšímu poklesu, ale především na začátku během prvních dvou let života dítěte.

„Sex v manželství už není taková nahodilá, řekněme romantická záležitost, jako když je člověk single. Když přijdou děti, četnost sexuálního aktu se o něco sníží. Ale do budoucna jde jen o to, jak si manželé svůj intimní život naplánují. Ti, kteří vědí, jak je intimita důležitá, investují do občasného hlídání a dopřávají si volných večerů jen ve dvou, včetně sexu samozřejmě. Ti, kteří se stanou otrokem rodiny a na sebe zapomenou, pak uspokojivý sex obvykle nemají,“ varuje francouzská sexuoložka Marion Loiseauová.

Jak by dle sexuologů mělo vypadat desatero spokojeného rodičovství

  • Zapomeňte na rodiny z reklamy.
  • Nemějte přehnaná očekávání.
  • Neplánujte, dejte věcem volný průběh.
  • Buďte trpěliví, k sobě i k partnerovi a dětem.
  • Přiznejte si, že nepořádek se vám pár let nevyhne.
  • Komunikujte o všem, co vám vadí.
  • Rozdělte si povinnosti.
  • Udělejte si čas pro partnera – jděte ven jen ve dvou.
  • Když to jinak nejde, sex si naplánujte.
  • Zapojte zbytek rodiny, když je možnost – rodiče, prarodiče…

Anketa

Utrpěl váš sexuální život po narození dítěte?
Ano, velmi výrazně. A to jak na kvalitě, tak na četnosti
62,8 %
Ano, ale jen z pohledu četnosti
10,6 %
Ano, ale pořád je to fajn
6,2 %
Ano, ale naštěstí to netrvalo tak dlouho
3,1 %
Ne, užíváme si ho stejně intenzivně jako předtím
10,3 %
Ne, ani předtím totiž za moc nestál
4,9 %
Ne, ale protějšek tvrdí něco jiného
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 387 čtenářů.

Reklama

Související články

Nestabilní vztahy a chaos v hlavách dětí

Tradiční rodina je v krizi. Rozchody dnes mohou být snadné a rodinné vazby jsou proto nestabilní. Asi bychom měli uvažovat, jestli chceme žít v kultuře, ze...

Devět největších rodičovských chyb

Každý normální rodič touží být svým dětem dobrým průvodcem a vychovat z nich zdravé a šťastné jedince. Ne vždy se mu to ale zcela daří. Bohužel někdy i ty...

Výběr článků

Načítám