Hlavní obsah

Radim Uzel: Nepoužívat antikoncepci je hrubý egoismus

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V náboženství jsme se kdysi učili, že kromě desatera božích přikázání existuje také ještě sedm hlavních hříchů. Umím je dodnes: pýcha, lakomství, smilstvo, závist, nestřídmost, hněv a lenost. Pan katecheta nám říkal, že to lakomství zahrnuje taky sobectví.

Foto: Profimedia.cz

"Hrubým egoismem k partnerovi i celé lidské společnosti je nepoužívat antikoncepci," tvrdí sexuolog Radim Uzel.

Článek

Občas jsem se dopustil každého z nich, kromě lakomství. Dávám čestné slovo, že jsem nikdy nebyl sobcem.

Nedávno, při čtení článku ředitele Institutu svatého Josefa Michala Semína, jsem ale trochu zaváhal. Tento dobrý muž napsal: Sex jako zábava, dostupná prostřednictvím opěvované antikoncepce, je branou k egoismu. (Lidové noviny 2. 3. 2010). Tomu nerozumím. Znám pouze jeden trochu egoistický počin v lidské sexualitě, a to je onanie. Ale k tomu přece není žádné antikoncepce zapotřebí.

Většina lidí se jistě shodne na tom, že sexualita má rozměr prokreační (rozmnožování), ale také rekreační (potěšení). V párové sexualitě je toto potěšení vzájemné. Prokreační činnost nazývá Institut svatého Josefa předávání daru života. Budiž. Pan ředitel má prý sedm dětí a toto předávání mu tedy funguje dobře.

Ale že by snad z pohlavního styku neměl někdy radost? Nebo aspoň příjemný pocit? A pokud ano, bylo by jistě sobecké nesdílet toto potěšení s manželkou.

Zakopaný pes bude asi v tom, že někteří lidé se snaží tu prokreaci a rekreaci od sebe oddělit. Tyto výtečníky nazývá pan Semín obchodníky s libidem. Sex je prý pro ně prostředkem k vlastnímu uspokojení. Ale to je hrubé nedorozumění. U každého normálního člověka nejde o uspokojení vlastní, ale o potěšení vzájemné. Tento postoj je egoismu vzdálený na sto honů.

Průměrná plodnost ženy je asi 12 dětí

Hrubým egoismem k partnerovi i celé lidské společnosti je naopak nepoužívat antikoncepci. Přirozená průměrná plodnost ženy v civilizované společnosti je totiž asi dvanáct dětí. Tento počet potomků může porodit každá zdravá žena, která žije pravidelným sexuálním životem bez antikoncepce. Nepočítám sem sexuální abstinenci, ať už trvalou, nebo v podobě tzv. neplodných dní. Při jejich pečlivém dodržování by těch dětí nebylo dvanáct, ale třeba osm.

Nemusíme být geniální matematici, abychom vypočítali, že takový člověk bude mít 64 vnoučat a 512 pravnuků. Více než čtyři tisíce potomků v další generaci představuje pro tento rod egoismus par excellence. Při tomto tempu rozmnožování by se další rody brzy neuživily. A celoplanetárně by takováto plodnost znamenala naprostou katastrofu. Rozhodně tady nechci oživovat starého Thomase Malthuse, ale jen za mého života se počet lidí na zemi ztrojnásobil.

Až tedy dostanete e-mailový dopis z adresy „zverina“, zaštítěný doménou „planrod“, kde bude něco o hormonálních antikoncepčních jedech a potratové antikoncepci, vězte, že se známý sexuolog docent Jaroslav Zvěřina nezbláznil. Stejně tak Společnost pro plánování rodiny neuskutečnila fúzi s Institutem svatého Josefa. To jen náboženští fanatici pirátsky pronikli do seriózních adres a webových stránek. Pod cizím jménem tu začali šířit svou ideologii egoismu a netolerance.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám