Hlavní obsah

Radim Uzel: Manželství celosvětově ztrácí na své prestiži

Novinky, Radim Uzel

Sex je pro muže víc žádoucí než pro ženu. Jasně to potvrzují výsledky různých výzkumů. Každá desátá žena nad 30 let nepociťuje žádnou sexuální touhu. Takovouto frigiditou trpí zhruba jeden muž ze sta.

Foto: Profimedia.cz

Stále více mužů je ochotných odložit instituci manželství do starého železa.

Článek

Sex hraje větší důležitost i v mužském pojetí lásky. Přirozená rozmnožovací strategie nutí muže, aby získal co nejvíce žen, s nimiž by mohl dále šířit svoje geny. Žena musí naopak pečlivě hledat vhodného partnera, který se dokáže postarat o potomky. Její sexuální chování bývá tedy stabilnější a zodpovědnější.

Také ji daleko víc zajímá manželství jako prvek zajišťující větší stabilitu partnerského vztahu. Tuto skutečnost mistrně vystihl Milan Kundera ve svém románu Žert: „Ženich nebyl nikdy subjektem svatby. Byl jejím předmětem. Neženil se. Ženili ho. Kdosi se ho svatbou zmocnil a on už na ní plul jako na veliké vlně.“

Nejvíce oceňují hodnotu manželství vysokoškolačky

Této skutečnosti odpovídají výsledky demografických výzkumů. Ve všech zemích a ve všech dobách jsou manželství více nakloněny ženy než muži. Tyto názory samozřejmě závisí i na věku a na vzdělání. Největší nechuť ke vstupu do manželství mají svobodní muži ve věku 50 – 59 let se základním vzděláním. Jedna teorie to vysvětluje tím, že jsou to jedinci, kteří neuspěli na sňatkovém trhu. Naopak největší hodnotu manželství přisuzují vdané vysokoškolsky vzdělané ženy. Bez ohledu na věk.

Sociologové se v rámci celoevropského šetření v roce 2008 ptali lidí, zda považují manželství za zastaralou instituci. U nás s tímto výrokem souhlasí 25 % mužů a 21 % žen. Ve Francii, Belgii a Rakousku je to 30–35 % obyvatelstva. I v těchto zemích je však podíl žen zpravidla nižší. Stále více mužů je ochotných odložit instituci manželství do starého železa.

Počty uzavíraných sňatků odpovídají tomuto poklesu prestiže manželství. V roce 2010 bylo v České republice uzavřeno 46 746 sňatků. Zatímco v roce 1992 si své sladké ano řeklo 74 060 párů. V současné době je počet sňatků, tedy 4,4 na tisíc obyvatel, historicky nejnižší. Překonává ho pouze období první světové války. Ještě

v roce 1973 to přitom bylo celých 10,0 sňatků na tisíc obyvatel.

Pro mnohého muže bývá manželství překvapivě jakýmsi antidepresivem. Ženy v něm depresím naopak často propadají.

Existuje spousta vtipů i laických postřehů o vdavekchtivých ženách a se svatbou otálejících mužích. Tímto problémem se zabývají i četné sociologické a psychologické vědecké práce. V mnoha zemích může být muž pro nedodržení slibu manželství postihován zákonem. Postih ženy nikde uzákoněn není. Takové nedodržení slibu je totiž velice vzácné a málokterý muž se bude dožadovat jeho splnění prostřednictvím zákona nebo soudů.

Po svatbě jsou muži šťastnější než ženy

K celosvětové devalvaci hodnoty manželství nepřispívá jen neochota k uzavírání sňatku ze strany mužů. Ale také stále se zvyšující rozvodovost. A tady je častějším iniciátorem žena. Po svatbě se karta často obrátí. Psychologové zjistili, že se muži cítí po sňatku zpravidla šťastnější, i když to neradi přiznávají.

Ženatí muži jsou zdravější a nepodléhají tak často náhlým úmrtím jako svobodní nebo rozvedení. Pro mnohého muže bývá překvapivě i jakýmsi antidepresivem. Ženy v manželství depresím naopak často propadají.

Pokles uzavřených sňatků jistě nepředstavuje nějakou tragédii. Vzrůstající počet nesezdaných soužití nebo i registrovaná partnerství osob stejného pohlaví svědčí o tom, že víru v hodnoty společného života současná společnost určitě ještě neztratila.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Sexuální výchova jako provokace

Jako píchnutí do vosího hnízda může zapůsobit knížka Výchova k sexuálně reprodukčnímu zdraví. Podobně totiž zaúčinkovaly Vybrané kapitoly ze sexuální výchovy,...

Výběr článků

Načítám