Hlavní obsah

Radim Uzel: I vévodkyně Kate zvolila klasický porod vedený zkušenými lékaři

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potěšilo mě, že nedávný porod britského královského potomka neproběhl v domácnosti nebo v porodním domě. Britský následník trůnu přišel na svět v renomované porodnici. A nejen to. Tuto událost, kterou napjatě sledovala celá Británie, a s ní značná část světa, neřídila porodní asistentka, dula, zaříkávač ani laická léčitelka.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Vévodkyně a vévoda z Cambridge Kate a William se svým synem

Článek

Kate Middletonová, vévodkyně z Cambridge, dala přednost týmu zkušených lékařů se specializací v porodnictví. Jen nevíme, jestli se rodička nedostavila do ústavu s předem vypracovaným „porodním plánem“, jak to bývá ve zvyku u netradičních porodů, které se snaží držet krok s rytmem doby.

Oboru, ve kterém jsem řadu let působil, se říkávalo ars obstetrica, porodnické umění. Mnoho lidí se domnívá, že přivést na svět dítě, je pouze obyčejný akt. Třeba jako jídlo nebo vyměšování. Není tomu tak.

V období, kdy jsme poroučeli větru a dešti, razili funkcionáři ve zdravotnictví termín bezbolestný porod.

Naprostá většina živorodých živočichů rodí snadno a bez problémů. Lidského jedince hendikepuje jeho neúměrně veliká hlava. A ženskou pánev pak naše nepřirozeně vzpřímená postava. Každý lidský porod pak kvůli tomu není vlastně normální.

Jedna známá se nedávno chlubila, že rodí stejně snadno jako kočka. Takové případy jsou stále častěji spíš výjimkou než pravidlem.

Porod ženu také bolí. Před padesáti lety nám zakazovali používat termín „porodní bolesti“. V období, kdy jsme poroučeli větru a dešti, razili funkcionáři ve zdravotnictví termín bezbolestný porod. Nikdy se však nezdařil. S výjimkou případů, kdy doktoři použili celkovou narkózu.

Každý lékař slibuje při promoci, že bude pomáhat trpícím. A co jiného jsou porodní bolesti než ryzí utrpení? Ulevit ženě od porodních bolestí pomocí osvědčených léčebných prostředků však považuje řada příznivců takzvaného přirozeného porodu za něco nepřirozeného, podobného svatokrádeži. A co teprve jiné lékařské zásahy, které pomáhají urychlit porod a bolesti rodičky zkrátit. Jejich použití ve správný čas a ve správných dávkách činí vlastně obsah onoho porodnického umění.

Lékař k němu často dospívá až po letech zkušeností a praxe. Nesmí se unáhlit ani panikařit, na druhou stranu musí včas použít případný operační zákrok. Počítat s tím vším dopředu nedokáže žádný porodní plán sestavený laiky.

Ne každý muž přítomnost u porodu zvládne 

Také přítomnost manžela či partnera u porodu by neměla být všeplatným a všeobecně vymáhaným fetišem. Ne každý muž ji zvládne. Svědčí o tom občasné případy otců odvážených z porodního sálu v bezvědomí. Nepříjemně však může působit i přítomnost otců fotografů a kameramanů.

A to nemluvím o případech, když se mezi partnery zhorší intimní vztahy kvůli pohledu na krev nebo kvůli tomu, že muž přehnaně spoluprožívá ženiny porodní bolesti. Nepřekvapuje proto, že si řada mužů ráda odřekne fascinující okamžik vlastnoručně přestřižené pupeční šňůry a půjde raději do hospody. Tam je jim lépe a nikomu aspoň nepřekážejí.

Pravda, ne každý otec je princem a ne každý novorozenec se může stát perspektivním králem. Potěšitelné mi připadá, že se britská královská rodina rozhodla pro lékařské vedení porodu. Pravda, rozbíhal se pomalu a trval dost dlouho. I na prvorodičku, kterou vévodkyně Kate byla. Je však otázkou, jestli do něj nezasahovala nějaká korunovaná hlava vlastním laickým porodním plánem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám