Hlavní obsah

Radim Uzel: Bezpečná soulož jen na písemný souhlas

Právo, Radim Uzel

Ekonom si asi těžko porozumí s ekologem, protože způsob jejich uvažování je naprosto rozličný. Ale podobné to někdy bývá třeba mezi lékařem a právníkem. Lékař potřebuje při řešení problému co nejjednodušší pragmatický postup, který vede pokud možno k uzdravení. Právník potřebuje složitou procedurou schválený zákon, předpis nebo jiný úředně potvrzený závazný dokument.

Foto: Profimedia.cz

Tento muž zřejmě nedostal před pohlavním stykem výslovný souhlas manželky

Článek

Háček je v tom, že jeho platnost může být zpochybněna, případně napadena jiným dokumentem odlišného znění.

Proto se doba hospitalizace nedá srovnat s dobou soudního procesu. Zkrátka to vypadá, jako by lékař usiloval o to, aby to šlo, v zájmu právníka je spíše, aby to nešlo. I medicína určitě potřebuje určité zákonné předpisy. A nikdo nechce nabádat k jejich porušování.

Ale pokud se takové právní hledisko nekompromisně uplatňuje třeba v intimním životě a sexuálních záležitostech, může dojít k neradostným paradoxům. Jakousi Mekkou zákonů, předpisů a ustanovení, tedy pravým rájem právníků jsou Spojené státy americké. Smluvní logika je tam základem všech politických svazků a pracovních vztahů. Ale začíná se rozšiřovat i na vztahy mezi muži a ženami.

Na první pohled to vypadá jako válka vyhlášená sexu. Ve skutečnosti se jedná o právní zpolitizování vztahů mezi pohlavími. Intenzivní úsilí o transparentní vztahy vede někdy k závěrům, které nám mohou připadat téměř groteskní.

Americké radikální feministky považují soulož za druh násilí

Stalo se to na podzim 1993. Vysokoškolští studenti z Antioch College v Ohiu přijali tehdy chartu, která požaduje, aby veškerému sexuálnímu počínání mezi mužem a ženou předcházel jasný slovní souhlas. Tedy aby každý nový krok v intimním sbližování podléhal výslovnému schválení ženy.

Podle Antiošské charty se hoch musí pokaždé zeptat dívky, pokud ji chce obejmout, rozepnout podprsenku, pohladit ňadra... Při každém z těchto kroků musí počkat na její kladnou odpověď. Teprve po udělení výslovného souhlasu může přejít k činu.

Chartovních předpisů se hbitě ujaly americké radikální feministky. Přenesly tuto právní politiku i do manželské ložnice. Soulož považují za určitý druh násilí. Proto je zapotřebí, aby manžel měl před pohlavním stykem výslovný souhlas manželky.

Tento souhlas nemůže být stálý, tedy permanentní. Situace v manželství se podle nich neustále mění. A nelze přistoupit na to, aby byl jen ústní. Musí být písemný. Neměl by mít ovšem podobu dlouhodobě platné souloženky. Mělo by jít o jednorázově vystavený dokument. Prostě každou soulož musí žena podepsat.

Ne náhodou přibývá v Americe případů znásilnění v manželství. Nechtěl bych pochopitelně bagatelizovat vážné případy skutečného domácího násilí, které nesporně zaslouží přísné potrestání. Ale i mnozí američtí právníci přiznávají, že manželky žalobu ze znásilnění často účelově zneužívají. A pokud obžalovaný nemá písemný dokument, jen velice obtížně dokazuje svou nevinu.

Ne nadarmo pravil nedávno jeden můj americký přítel, že by u nich měla být manželská soulož považována za počínání vysoce rizikové. Teď se můžeme jenom modlit, aby to ti naši právníci taky neodkoukali.

Anketa

Měl by mít manžel před pohlavním stykem výslovný souhlas manželky?
Ano, to je samozřejmost
4,5 %
Ano, žádný styk by neměl jít přes odpor
9,4 %
Ne, stačí přeci jen souhlasný pohled či pohyb
70,7 %
Ne, je to pěkný nesmysl
12,3 %
Nevim, nikdy jsem o tom nepřemýšlel/a
3,1 %
Celkem hlasovalo 9145 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Boj s ženskou nevěrou je pošetilost

Autoři většiny pojednání o nevěře zmiňují na prvním místě tu mužskou. Je častější, méně skrytá, a tudíž i nápadnější. Muži instinktivně touží po tom, aby se...

Výběr článků

Načítám