Hlavní obsah

Proč zůstáváte s někým, kdo vás nemiluje

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé ráno se probouzíte s láskou k člověku, který vás nemiluje. Víc než cokoli na světě chcete milovat a být milováni, jenže vlastní sen sabotujete strachem odejít od někoho, kdo vaši lásku neopětuje. Proč?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Držet se nablízku člověku, který nás nemiluje, není nic neobvyklého. Stále znovu a znovu zkoušíte vše možné, aby vám vztah fungoval, jenže mnohdy bez úspěchu.

Pokud ale poznáte skutečné důvody, proč se stále držíte někoho, kdo vás nemiluje, a pochopíte, proč děláte to, co děláte, pomůže vám to ve výsledku provést potřebné změny a poskytnout čas na uzdravení – a hledání skutečné lásky, tvrdí pro server Yourtango vztahová koučka Mitzi Bockmannová.

Milujete ho/ji

„Mnoho mých klientů mi říká, že je pro ně hlavním důvodem, proč zůstávají v podobném vztahu, fakt, že dotyčnou osobu stále milují. Když se zeptám, co na dotyčném milují, odpověď je téměř vždy stejná – Věci byly na počátku úžasné… Máme skvělý sex… Jsme spřízněné duše… Jenže když se dál zeptám, kdy dotyčný udělal něco, co jim udělalo skutečnou radost, většinou mnozí mlčí,“ popisuje základní problém Bockmannová.

Známky, které odhalí pasivně agresivního partnera

Vztahy a sex

Skutečnost je podle ní taková, že pokud jste s někým, kdo vás nemiluje, s největší pravděpodobností už ho také nemilujete. Je totiž dost těžké zůstat zamilovaný do někoho, kdo se k nám chová špatně.

To, do čeho jste ve skutečnosti zamilovaní, je pocit, že jste ve vztahu, a ne sami.

Bojíte se bolesti

Je pravděpodobné, že pokud jste ve vztahu s někým, kdo už vás nemiluje, nejspíš vám to způsobuje bolest. Podle koučky se tomuto stavu říká „tisíc malých řezů“ – jde o každodenní malé bolestné řezy a zářezy, které jsou hluboké a bolestivé.

V takovém stavu bolesti je pak těžké si jen představit, že by měla přijít ještě větší, když byste se rozešli. A proto zůstáváte. I když jediný způsob, jak se bolesti nadobro zbavit, je odejít.

Nezávislý, sexuální, nebo toxický? Podle zjištění existuje 11 typů vztahů

Vztahy a sex

Držíte se naděje

Buďte k sobě skutečně upřímní. Pokud se budete držet naděje na plnohodnotný vztah dost dlouho, myslíte si, že se váš vztah uzdraví? Doufáte, že pokud ho budete dostatečně a dlouho milovat, uvědomí si to, a začne milovat znovu i on vás? Věříte, že se věci vrátí na začátek a ona s vámi bude opět šťastná?

Naděje je záslužná věc, navíc málokdo se chce hned vzdát. Ale pokud vás protějšek skutečně nemiluje, jen těžko se to změní. Bez ohledu na to, co všechno pro něj děláte, nebo kolikrát se milujete. Člověk nezmění vztah k němu jen tak, pokud nechce. A pokud nechce, ani naděje nepomůže.

Bojíte se reakce

Jde o jednu z věcí, o kterých se velmi málo mluví. Mnozí lidé setrvávají ve vztahu, kde nejsou milováni, jen proto, že se bojí reakce protějšku. Ať už výčitek, v horším případě i fyzického napadání. Nebo mají strach, že je dotyčný nepustí. Někteří lidé jednoduše musí mít vedle sebe někoho, i bez lásky.

Pokud si podle koučky plně uvědomíte, čeho se vlastně bojíte, bude pro vás snazší najít odvahu to překonat, případně najít pomoc.

Když ve vztahu více dáváte, než dostáváte

Vztahy a sex

Bojíte se budoucnosti

Mnoho lidí setrvává ve vztahu bez lásky i proto, že se bojí budoucnosti. „Mají jednoduše strach, že když odejdou, už nikdy nebudou milovat ani nebudou milováni,“ vysvětluje Bockmannová.

Jediná reálná obava by ale podle ní měla být ta, co se stane, když zůstanete s někým, kdo vás nemiluje.

„I když to tak nevypadá, každý po rozchodu dříve či později najde někoho nového, který mu bude lásku opětovat, i když si to mnohdy nemyslí,“ uzavírá odbornice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám