Hlavní obsah

Proč zadaní muži hledají rozptýlení mimo domov

Novinky, Dana Sokolová

Věrnost u mužů není přirozená. Je to kulturně a nábožensky vštěpovaná norma. Pokud tedy zadaný muž hledá sexuální rozptýlení mimo domov, není to jednoznačný důkaz, že je ve svém trvalém vztahu nespokojený, nebo že mu po sexuální stránce doma něco chybí.

Foto: Profimedia.cz

Touha mužů čas od času navštívit striptýzový bar souvisí s jejich přirozeností.

Článek

„Touha některých mužů čas od času navštívit striptýzový bar, potažmo noční klub, kde si užijí nejen pokoukání, ale i následný sex, souvisí více s mužskou přirozeností než s nespokojeností ve vztahu. Muži jsou primárně vizuálně vzrušiví, jejich sexualita je vázaná na fyzickou stránku, tudíž je mnohem více oddělená od psychiky, než tomu je u žen,“ vysvětluje sexuoložka Alex Doležalová z Institutu partnerských vztahů a dodává:

„Možná to bude znít zvláštně, ale pokud muž chodí do strip baru či nevěstince, znamená to ve většině případů, že si svůj dlouhodobý vztah (s manželkou či partnerkou) nechce poškodit, nechce si ho komplikovat. To, že jde do bordelu (často v doprovodu kamarádů, kolegů či z jiných pracovních důvodů, jako je například úspěšně dohodnuté jednání s obchodními partnery), totiž znamená, že si muž chce užít, sexuálně se vybít, ale zároveň nechce, aby mu sex nějak narušil partnerský život – prostitutka je totiž zaplacená jen na noc, druhý den nebude otravovat, nehrozí, že se někde prořekne a že se nevěra provalí, jako by to bylo v případě sexu s milenkou.“

Když se muž necítí dobře ve vztahu, nejde do nočního klubu či strip baru, ale naopak začíná koukat po ženách v okolí a hledá si milenku, se kterou by mohl trávit čas a prožívat i jakousi blízkost, která mu doma chybí. V nevěstinci jde vyloženě o sex, který v mužově chápání se vztahem nijak nesouvisí, jde hlavně o zábavu a uspokojení potřeb.

V určitém procentu si za sex s prostitutkou platí muži, kteří k životu potřebují i neobvyklé sexuální praktiky, jež by si nedovolili žádat od ženy, s níž žijí. „Např. doma je to spořádaný manžel, který si s určitou pravidelností platí sado-maso. Protože málokterá partnerka je stejného založení, aby to trvale zvládla,“ vysvětluje psycholožka Alice Vondrová s tím, že se může jednat i o jiné praktiky, „které jsou ve ,spořádaném‘ vztahu nepřijatelné“.

Místo k psychologovi za prostitutkou

Hodně prostitutek podle Vondrové hovoří o tom, že mají zákazníky, se kterými v podstatě k sexu vůbec nedojde, protože se k nim chodí jen vypovídat. „Místo aby šli k faráři nebo k psychologovi, jdou do bordelu. Jedná se o určitý typ mužů. Žena to tak nevnímá, ale ti muži mají docela těžký život, protože mužský svět je postaven na velké rivalitě,“ vysvětluje.

Hodně „testosteronový“ chlap má pocit, že si nemůže postěžovat, poplakat či zatruchlit před ženou, o kterou se uchází, nebo na ni chce dělat dojem, protože by se ve svých očích zdevalvoval.

„On se nemůže se svými neúspěchy a problémy svěřit chlapovi, protože je to jeho rival. A často nevidí jiné cesty než jít za prostitutkou. Je to žena, nesoupeří s ním, naopak on si zaplatí hodinu, dvě či celou noc a ona má pro něj ucho. Má pravděpodobně i ženský přístup, to znamená, že mu bolístku pofouká, pohladí ho a on od ní odchází očištěn a oproštěn od té tíže a vlastně tam ani pro sex nejde,“ uvedla Vondrová.

Ne všichni muži jsou stejní

Nutno podotknout, že do nevěstinců nechodí všichni zadaní muži, mnohým to přijde nechutné, mnozí se obávají, že to na ně doma praskne, stydí se. Nevěstince a strip bary také nenavštěvují muži, kteří jsou čerstvě zamilovaní, tento koníček zpravidla vyhledávají muži, kteří jsou v dlouhodobém vztahu či v manželství, kde již sex s partnerkou poněkud zevšedněl.

„Muži, kteří noční kluby navštěvují, jsou zpravidla od přírody více sexuálně aktivní a vzrušiví, v Praze pak zejména muži z vyšších středních a vysokých vrstev společnosti, kteří mají peníze či určitý vliv a moc a návštěva nočního klubu patří v těchto sociálních skupinách k jakýmsi ,dobrým‘ obchodním mravům,“ upozorňuje Alex Doležalová a dodává:

„Každá žena takto náruživého muže by si měla uvědomit, že muž, který si užije ve strip baru či bordelu, dokáže z tohoto zážitku čerpat ještě přibližně tři další dny, někdy až týden. A co to znamená? Že muž po návštěvě nevěstince bude v následujících minimálně dvou dnech partnerku náruživě milovat, bude mnohem více využívat fantazii a svou partnerku tak mnohem více sexuálně uspokojí než v jiné dny. Partnerka se bude zároveň cítit velmi žádaná, protože muž bude pozornější a náruživější. Může to znít hloupě, ale pokud jste manželka vlivného či bohatšího muže, pak jej za návštěvu nočního podniku pochvalte, je to totiž mnohem lepší, než kdyby vás ponižoval s milenkami, o kterých by vědělo celé okolí,“ dodává Alex Doležalová.

Což potvrzuje i psycholožka Alice Vondrová, podle které lze návštěvu nevěstince považovat za tu nejlepší variantu nevěry. Ačkoli reakce ženy, kterou muž podvedl s prostitutkou, je většinou velmi špatná, protože se cítí pošpiněná a dotčená, není taková nevěra pro jejich vztah ohrožující. Tyto dotčené ženy si podle psycholožky neuvědomují, že by jim jejich muž zahnul stejně, ale na místě prostitutky by mohla být např. kolegyně, která by měla nároky. Potenciálně by totiž mohla chtít s takovým mužem dítě, nebo ho rozvést apod. A to od prostitutky nehrozí.

Zajímavost

Počátkem devadesátých let přiznalo sex s prostitutkou 9 % mužů, v roce 2000 tak učinilo již 14 % mužů a v současnosti dokonce 20 % mužů.

Podle australského průzkumu hlavním motivem pro sex s prostitutkou je méně komplikací než při sexu s jinou ženou (82 %). Dalším důvodem je vysoká potřeba sexu (79 %) a chuť vyzkoušet si jinou sexuální partnerku (76 %).

Citový vztah v nevěstincích muži nehledají.

Na nevěru je tak z pohledu psychologů nutné pohlížet z více úhlů. Přestože se jedná o věc zcela nemorální, může mít i svá pozitiva. Nevěra je podle uznávané psycholožky Marysy Vaillantové, zabývající se ženskou tématikou, pro určité muže z pohledu duševního zdraví jednoduše nezbytná.

Reklama

Související články

Virtuální vztahy lze považovat za nevěru

Nalézt hranici mezi nevinností a hříchem je těžké zvláště pak u virtuálních vztahů. Díky nejmodernější technice se tak stále více lidí ocitá na tenkém ledě....

Výběr článků

Načítám