Hlavní obsah

Proč polovina žen řeší problémy čokoládou

Novinky, Eva Dvořáková

Opustil vás přítel nebo zradila nejlepší kamarádka? Necítíte se ve své kůži? Právě tyto a spousta dalších důvodů vedou spoustu žen k tomu, aby si zalezly pod deku a mlsaly sladké. O čokoládě se dokonce říká, že je to sladká droga nebo nejlepší antidepresivum.

Foto: Profimedia.cz

Spousta žen je na čokoládě doslova závislá. Ne nadarmo se proto říká, že je to sladká droga.

Článek

Čokoláda má několik důležitých vlastností, které jsou důležité při stresu. Stres měl původně připravit člověka na chystaný útěk, při kterém je potřeba rychle dodat zdroj energie pro svaly. Stres tak cukr z krve rychle dodá do svalových buněk, v krvi hladina cukru poklesne a my dostaneme chuť na nějaký rychlý zdroj energie, který nám zároveň moc nenaplní žaludek, abychom mohli "běžet".

A v čokoládě kromě cukru je i tuk, což je druhá složka ve stravě, kterou náš mozek může vyžadovat při stresu, protože to je dlouhodobý zdroj energie pro práci svalů a také nezabírá moc velký objem.

Ve vztahu s čokoládou

Studie pojišťovny AXA ukázala, že 49 % žen se v případě problémů většinou obrátí na sladké, které sice problém nevyřeší, ale poskytne alespoň chvilkové potěšení. Údajně v nás totiž sladkosti vyvolávají podobné pocity, jako když jsme zamilovaní nebo se cítíme fyzicky dobře. A co dokáže dokonale zvrátit špatnou náladu? Přece čokoláda.

To potvrzuje i výživový poradce ze Zdravé 5 RNDr. Pavel Suchánek: „Čokoláda navíc ještě obsahuje látky, které vyvolávají uvolňování hormonu serotoninu. Ten působí na náš mozek tak, že vyvolává velmi příjemné pocity, které máme, když jsme v 'klidu a pohodě', takže je čokoláda nejen dokonalý zdroj energie, ale i dokonalou drogou pro mozek.”

Psycholožka Donna Dawsonová naopak vysvětluje, proč jsou ženy na sladké a muži se zase vyžívají v tučných smažených jídlech a v mase. „Mužské chuťové pohárky reagují daleko silněji na slané, hořké nebo pikantní chutě, takže dávají logicky přednosti pečenému masu nebo velmi oblíbenému kari.”

Psychická závislost

Pokud máte náladu takzvaně „pod psa” většinou sáhnete po bonboniéře nebo zmrzlině. Je namístě, pokud se o cukrovinkách budeme vyjadřovat jako o sladkých drogách. Spousta lidí se potýká s tím, že na ně mají nutkání, které častokrát nejde vůbec ovládnout a ukojí ho pouze tabulka čokolády.

Touhu po čokoládě způsobuje ten pocit, který čokoláda vyvolává. Člověk po tomto pocitu může toužit, i když je v pohodě. „Žádná potravina, která by měla srovnatelné účinky, zatím neexistuje. Kdyby existovala, tak by po ní všichni určitě sáhli všemi deseti,” říká Suchánek a dodává: „Čokoláda totiž dokáže vyvolat tzv. hedonistický pocit maximální odměny, podobně jako některé drogy. Tento pocit u některých lidí může kromě čokolády vyvolat také například oblíbené jídlo.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám