Hlavní obsah

Proč muži lžou a podvádějí

Novinky, das

Mnozí na něvěrníky pohlížejí jako na sebevědomé sobce, kteří za každé situace upřednostňují své já a neohlíží se na ostatní. Podle odborníka na vztahy Dr. Ivana Younga je to ale jen jejich póza, ve skutečnosti za jejich chováním stojí nejistota a nedůvěra k sobě samým.

Foto: Profimedia.cz

Sebevědomý sobec může svým chováním skrývat vlastní slabost.

Článek

Nevěrníci se všeobecně bojí odmítnutí, kritiky od druhých a opuštění. Upozorňuje na to jejich obvyklé chování:

  • vše, co dělají, je jen v důsledku chyb druhých
  • nelze se na ně spolehnout
  • slibují, ale přitom si dávají podmínky a ultimáta
  • přeceňují své schopnosti, které nestojí na pevných základech
  • k amoku je přivádí jakákoli snaha druhých opravit jejich domněnky

Zmiňované chování vzniká jen v důsledku vlastní nejistoty, jelikož má zamaskovat  vlastní slabosti. Za dojmem sebestředného sobce tak stojí toxické emoce a poškozené ego. To je nejčastější důvod, proč muž lžou.

Největší problém je, že ženy, místo aby zbystřily a začaly o své muže v těchto chvílích projevovat větší zájem a pečovat o ně, stáhnou se do sebe a zaobírají se křivdou vůči sobě samým. Oba partneři se tak cítí vzájemně nepochopeni a snadno pak podléhají svodům z okolí.

Záleží-li vám na vztahu? Zabojujte

Pokud vám na vztahu opravdu záleží, pak se v první řadě snažte pocity a chování svého muže pochopit. Vlastní nejistota je velmi bolestivý pocit – mix sebelítosti a nenávisti. V ten okamžik muž skočí po čemkoliv, kdo jej od těchto pocitů oprostí. Pokud tuto záchrannou roli nechcete nechat na milenkách, náhodných známých a dalších lidech, pak vyzkoušejte rady doktora Younga.

1. Začněte používat slovo „My“ místo „Ty“ – slovem my dáte druhému najevo, že se stále považujete za tým, a tedy že částečně přebíráte i zodpovědnost za jeho chování. V ten okamžik se muž přestane cítit vyloučen a povolí ze svých obranných pozic a bude i schopen hledat společné řešení.

Pokud tedy žena řekne: „Musíme s tím něco udělat,“ dosáhne mnohem lepšího výsledku, než když řekne: „Musíš s tím něco udělat.“

2. Při konfrontaci s ním nekřičte ani nezvyšujte hlas. Naopak, mluvte s ním jako s malým chlapcem, koneckonců ten malý zraněný chlapec uvnitř něj stále je a o to víc potřebuje pocítit jistotu a porozumění.

3. Získejte jeho pozornost negativním zpevněním (psychologická forma učení formou trestů a odměn), které muži umožňuje vidět v jasných barvách důsledky jeho chování. Říkat nahlas, co všechno hezkého (pozitivního) může svým sobeckým chováním zničit.

4. Jděte příkladem – muži jsou od přírody soutěživí a dokážou velmi dobře tuto svou vlastnost využít ve svůj prospěch. Tudíž pokud se žena bude chovat zodpovědně, distingovaně a dále fungovat ve svých rolích, dokáže to muže vrátit zpět do reality. Protože on nikdy nebude chtít hrát druhé housle či jakkoli zůstat pozadu.

5. Přestaňte se spokojovat s průměrností – vyjasněte si všechno, co od druhého očekáváte a chcete, a nespokojte se s málem jako doposud. Když změnu, tak se vším všudy.

6. Nikdy nepoužívejte frázi „opravdový muž“ – to je jedno z nejhorších přirovnání, která muži skutečně nesnášejí. Zapomeňte tedy na věty typu: Opravdový muž by udělal toto, a naopak by nikdy neudělal tamto apod. Používáním těchto vět v muži vyvoláváte naprosto stejné pocity, jako když vás někdo přirovná k vaší matce.

Reklama

Související témata:

Související články

Když vás sžírá žárlivost

Přestože je mnoho žen přesvědčených, že jejich chování je naprosto v pořádku, a tedy nemají vůbec žádný problém, jejich slova a gesta vypovídají o něčem zcela...

Typické znaky podvádějících mužů

Nevěra je záležitostí mužů i žen. Obě pohlaví mají stejné šance a možnosti odolávat sexuálním svodům a pokušením, přesto muži podvádějí častěji. Ačkoliv se...

Výběr článků

Načítám