Hlavní obsah

Proč je těžké vyjít s tchyní

Novinky, Zuzana Musálková

O vztazích s tchyní vzniklo bezpočet jedovatých vtipů „ze života”. Zavděčit se matce svého manžela nebo manželky ale není pro mnoho lidí opravdu snadné. Některé psychologické studie naznačují, proč by to tak mohlo být.

Foto: Profimedia.cz

Zavděčit se matce svého manžela nebo manželky není snadné.

Článek

1. Pravděpodobně nejste partner, kterého by pro své dítě vybrala

U svých partnerů oceňujeme především to, že nás přitahují, mají zajímavou osobnost a také dobrý smysl pro humor. Na druhou stranu naši rodiče doufají, že protějšek jejich dětí bude mít dobré finanční vyhlídky a vyznávat podobné hodnoty.

2. Přímé soutěžení o zdroje a pozornost

„Historické zdroje prozrazují, že pokud v rodině bylo několik žen, jejich děti měly menší šanci přežít,“ tvrdí profesorka sociální psychologie Madeleine Fugerová.

Podle studie uveřejněné v časopise Behavioral Ecology v roce 2015 to bylo zkrátka tím, že skupina byla schopna zajistit jen určité množství potravy, to se muselo ale rozdělit mezi více dětí. Pokud ve skupině byla jen jedna matka nedospělých potomků, byla větší šance, že budou mít dostatečné množství jídla.

Poradna: Tchyně, která nerespektuje soukromí

Vztahy a sex

„Dnes je v naší společnosti tento typ konfliktu samozřejmě vzácný, ale stále přetrvává to, že tchyně bojují se svými snachami o čas a pozornost svých synů,“ upozorňuje profesorka.

Výzkumy také ukazují, že některé ženy zažívají pocit osamění v souvislosti s příchodem snachy. Také se často bojí, že o vztah se svým dítětem přijdou, poté co se na obzoru objeví nový partner.

3. Jste vůči svému partnerovi příliš atraktivní

„Podle evoluční teorie oceňujeme určité kvality prostě proto, že chceme zajistit dobré geny pro své potomky,“ říká Fugerová.

Přitažlivý vzhled, správná výška nebo fit postava k těmto kvalitám jistě patří. Naši rodiče mohou mít ale k atraktivnímu protějšku výhrady. „Ženy, které jsou atraktivnější než jejich partneři, myslí častěji na to, že vztah opustí, a více se zajímají o možné alternativy a jiné potencionální partnery,“ popisuje profesorka výsledky svého výzkumu.

„Atraktivní muži také méně inklinují ke starostlivosti vůči vlastním dětem,“ uzavírá.

Osm tipů, jak vyjít s tchyní

Styl

Dá se na tom pracovat

Získat tchyni na svoji stranu může mít mnoho překážek. Podle psychoanalytičky F. Diane Barthové se ale dá držet několika bodů, díky kterým se vztahy mohou vylepšit.

  • Přijměte svou tchyni i s jejími chybami. Pokud chcete zůstat se svým protějškem, bude jeho matka součástí vašeho života.
  • Stejně tak akceptujte sebe. Nemusíte se nutit být někým jiným, jen proto, že jste se přivdala do jiné rodiny.
  • Udržujte si respekt. Hlavně vůči mentálním hranicím a rozdílnostem v povahách a názorech. 
  • Nebojte se kompromisu. Je to samozřejmě těžké, zvlášť pokud opravdu cítíme, že jsme v právu, ale je dobré mít na paměti, že na jeden konflikt je mnoho různých pohledů a každý má svou váhu.
  • Vynechte z toho své děti, pokud je máte. Pokud totiž kritizujete matku svého partnera před svými dětmi, často je můžete nevědomky dostrkat do pozice, kdy svoji babičku budou mít potřebu bránit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám