Hlavní obsah

Proč je sexuální touha žen ovlivněna typem užívané antikoncepce

Novinky, das

Pilulky hormonální antikoncepce obsahují rozdílné množství syntetických hormonů. A podle vědců z norské University of Science and Technology (NTNU) a americké University of New Mexico právě rozdílné hladiny hormonů souvisí s tím, jak žena vnímá svého partnera, jak moc po něm po sexuální stránce touží, a tedy jak často se spolu partneři milují.

Foto: Profimedia.cz

Koncentrace syntetických hormonů velmi významně ovlivňuje menstruační cyklus ženy.

Článek

Zatímco pilulky s vysokým obsahem hormonu gestagenu zvyšují sexuální apetit zadaných žen, u ostatních žen zvyšují touhu jen v okamžiku, když usilují o partnera. Jiný typ pilulek, který obsahuje vysoké množství hormonu estrogenu, působí přesně naopak.

Koncentrace syntetických hormonů totiž velmi významně ovlivňuje menstruační cyklus ženy. Některé typy perorální antikoncepce napodobují hladiny hormonů charakterizující ovulaci, jiné sexuální fázi, a tedy okamžiky, kdy je nejmenší možná pravděpodobnost, že žena otěhotní.

V první studii vědci sledovali 112 žen po dobu 12 týdnů a zajímali se o to, kolikrát měly za tu dobu chuť na milování a kolikrát se skutečně milovaly. V druhé vyzpovídali 275 žen užívajících hormonální antikoncepci a zaměřili se na to, jak často se milovaly v předchozím týdnu.

Podle jejich zjištění, čím více estrogenu pilulky obsahovaly, tím byla žena sexuálně aktivnější mimo trvalý vztah. Zatímco ženy užívající antikoncepci s větším obsahem progesteronu byly sexuálně aktivnější v trvalých vztazích. Hormonální antikoncepce tedy může velmi významně ovlivňovat sexuální život ženy a také partnerské vztahy.

Výsledky studie byly publikovány v odborném časopise Evolution and Human Behavior.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám