Hlavní obsah

V USA roste po výhře Trumpa a republikánů zájem o antikoncepci

Washington

Americké zdravotnické organizace po prezidentských volbách evidují prudký nárůst poptávky po dlouhodobé antikoncepci. Podle lékařů to ukazuje na zvýšené obavy z omezení práva na interrupce, jež prosazuje konzervativní křídlo Republikánské strany vítěze voleb Donalda Trumpa.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump během kampaně na Floridě

Článek

Data o růstu poptávky po antikoncepčních prostředcích poskytla novinářům společnost Planned Parenthood (Plánované rodičovství), která má na území USA kolem 650 zdravotních středisek a potratových klinik. Podle vedení společnosti, která je z poloviny závislá na financování z veřejných fondů, se po volbách zvýšil i objem finančních darů, které tvoří druhou polovinu rozpočtu.

Ve státě Illinois se po prezidentských volbách zvýšila poptávka po dlouhodobě působící antikoncepci o 50 procent.

V Texasu se v tomto týdnu trojnásobně zvýšil objem finančních darů na účtech Planned Parenthood a přihlásila se víc než stovka dobrovolníků, kteří chtějí pomoci zvládnout vyšší poptávku po antikoncepci.

Placení antikoncepce zavedl Obama

Protože ve volbách zvítězil republikán Trump a strana si zachovala většinu v obou komorách Kongresu, podle analytiků to usnadní odpůrcům potratů, aby financování Planned Parenthood omezili a zrušili krytí antikoncepce ze zdravotního pojištění, jež zavedl prezident Barack Obama.

Postoj Trumpa k plánovanému rodičovství není podle médií úplně jasný. V březnu prohlásil, že ženy si za umělé přerušení těhotenství zaslouží trest, později ale svůj výrok odvolal. Ve středu Trumpův tým vydal prohlášení, v němž bez dalších podrobností uvedl, že budoucí vláda „bude chránit nevinný lidský život od početí do přirozené smrti”. K vášnivým odpůrcům interrupcí patří Trumpův viceprezident Mike Pence.

Reklama

Výběr článků

Načítám