Hlavní obsah

Příznaky nešťastného manželství aneb Co vyřešit, aby vztah zcela nezkrachoval

Novinky, bok

Při vstupu do manželství si snad každý pár přeje, aby jim svazek vydržel na věky. Ne vždy se to ale povede - někdy za tím stojí vzájemné odcizení, jindy třeba neochota řešit vyvstalé problémy. Problémů se v manželství může objevit celá řada, ne všechny ale ihned znamenají jeho nutný konec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kdo sní o manželství, které vydrží bez úhony, hádek a rozporů až do smrti, ten bude realitou asi poměrně překvapen.

Jak tvrdí odborníci, žádný vztah nezůstane bez „poskvrny” - jizvy a příkoří, která po společném řešení problémů zůstanou, jsou podle nich znamením růstu a snahy o udržení.

Samozřejmě se mohou v průběhu let objevit potíže, které nebude možné řešit, ne vždy je to ale pravidelností. Každé nešťastné manželství tak neznamená automaticky svazek odsouzený k záhubě.

Odborníci a vztahoví poradci pro server Yourtango odhalili některé časté důvody nešťastných vztahů.

1. Sex se kamsi vytratil 

Sex jako takový je v partnerském svazku důležitý, protože je to právě vzájemná intimita, která odlišuje romantickou lásku od všech ostatních vztahů.

Je ideální čas pro pomalé milování

Vztahy a sex

Dokonce i nedostatek jiné viditelné náklonnosti - objetí, polibky nebo držení za ruce - může být známkou toho, že je ve vztahu něco špatně.

2. Sníte o šťastném životě s někým jiným 

Útěk k fantazírování o lepším životě s někým jiným může být začátkem vzájemného emocionálního odloučení.

Dokonce i když nemáte na mysli žádnou konkrétní osobu, už jen to, že z tohoto snění vylučujete svého partnera, je známkou problému.

3. Nikdo vás nevyslechne/vy nevyslechnete partnera

Každý člověk touží být ve vztahu s někým, kdo ho vyslechne. Pokud nemáte pocit, že je partner ochoten vás vyslechnout, případně nemáte potřebuju tak sama činit, je to špatně.

4. Zneužívání 

Tento bod nešťastného vztahu je zcela mimo „ligu” ostatních zmíněných, jelikož vyžaduje okamžitý zásah, případně separaci.

Pozor na emocionální upíry, tváří se jako fajn lidé, ale jsou nebezpeční

Vztahy a sex

Pokud jste ve vztahu napadáni - fyzicky, slovně, emocionálně nebo sexuálně - potřebujete okamžitou pomoc. V tomto případě nestačí spoléhat na to, že se to zlepší. Zneužívání a týrání má hluboké psychologické kořeny a vždy vyžaduje zásah specialisty.

5. Závislost

Nehledě na zdroj závislosti - alkohol, drogy, sex, gambling - je vždy riskantní mít vedle sebe podobně závislého jedince. V případě, že s ním zůstanete, a nebudete problém řešit, riskujete vlastní zatažení do závislosti. A i když odoláte, budete potřebovat pomoc oba dva.

Dá se nešťastné manželství vyléčit?

Výše uvedené potíže rozhodně nejsou nijak bezvýznamné, ale ve většině případů neznamenají, že se nedají řešit a že je lepší vztah ukončit.

Jak odborníci uvádějí, zásadní je jedna věc - čím více se oba partneři ve svazku poznají, o to větší je šance, že budou schopni a ochotni řešit různé potíže, které časem mohu vyvstat.

Největší chyby, kterých se dopouštíme v manželství

Vztahy a sex

Bohužel současná doba dlouhodobějšímu poznávání před vstupem do manželství příliš nepřeje. Proto se není moc čemu divit, že mnohá manželství při prvních náznacích problémů krachují.

Pokud je ale ve vztahu stále láska a ochota řešit, dá se téměř jakýkoli problém společně zvládnout a znovuobnovit společné pouto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám