Hlavní obsah

Přírodní látky nahrazují hormony

Novinky, Petr Veselý

Na obzoru je nový hit a možná i móda. Jmenuje se fytoestrogeny. Narazil jsem na ně, když jsem si s odborníky povídal o pivu. Jsou to biologicky aktivní látky, které mírní například negativní příznaky klimakteria, jako bývají návaly horkosti nebo vysychání sliznic a kůže.

Článek

V Endokrinologickém ústavu v Praze dokonce udělali jakýsi žebříček vybraných piv podle obsahu fytoestrogenů. Ovšem mnohem víc než pivo jich obsahují jiné potraviny. Například luštěniny.

Fytoestrogeny se dají koupit také v lékárnách jako potravinové doplňky. Prof. MUDr. Jaroslav Živný, DrSc., přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, o nich říká: "Doporučujeme je těm ženám v menopauze, které nemohou brát běžnou hormonální substituci, tedy pilulky, nebo je užívat nechtějí. Doplněk je pro ně alternativním řešením, jak zmírnit potíže způsobené nízkými nebo kolísajícími hladinami ženského hormonu estrogenu v klimakteriu."

Kuriózní pokus

Čtyřicátnice v přechodu si každý den přišla pro láhev piva do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a vypila ji. Šlo o pivo s vysokým obsahem chmele, tedy i s mnohem vyšším obsahem fytoestrogenů, než je běžné.

Endokrinologové změřili ženě hladinu hormonu estrogenu na začátku kuriózního pokusu a na jeho konci. Za měsíc hladina stoupla o sto procent. To je pozoruhodné, i když z toho nelze dělat velké závěry. Ty by bylo možné dělat ze studie provedené podle standardů klinických studií. V ústavu ji chystají.

S pivem proti menopauze

To, že se tam zajímají o fytoestrogeny už delší dobu, není náhoda. Ústav pracuje na nové technologii výroby nealkoholického respektive nízkoalkoholického piva s co nejvyšším obsahem fytoestrogenů. Patřilo by k potravinám, které ženám pomáhají upravovat hladiny estrogenů v přechodu i po něm. Přispívalo by ke zmírnění už zmíněných negativních příznaků klimakteria. Ale i ke snížení rizika rakoviny.

Fytoestrogeny se do piva dostávají zřejmě z chmele a částečně ze sladu. I když v porovnání s takovou sójou není obsah fytoestrogenů v pivu nijak přehnaně vysoký, není vyloučené, že by nealkoholické pivo mohlo mít docela slušné výsledky.

"Fytoestrogeny jsou překvapivě aktivní i při relativně nízkých hladinách, navíc nelze vyloučit, že se jejich efekt znásobí působením dalších látek obsažených v pivu," vysvětluje RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. Ale zdůrazňuje, že konkrétní údaje může ukázat až studie. Odborníci nicméně připouštějí už dnes, že litr piva může Evropankám zvýšit denní příjem fytoestrogenů asi o 10 procent.

Ženy se snáz opijí

To, že ve výzkumném ústavu hledají nejlepší technologii pro výrobu už zmíněného nealkoholického piva, není jen kvůli rizikům alkoholu za volantem, ale i kvůli rizikům alkoholismu. Tím spíš, že se ženy opijí snáz než muži a víc jim hrozí i závislost na alkoholu (z řady důvodů, jejich organismus vytváří například méně enzymu, který štěpí alkohol).

Pro ženy v přechodu však není přiměřené pití piva zajímavé jen kvůli fytoestrogenům a spol. Pivo obsahuje také vitamíny řady B, hořčík, vápník a řadu dalších důležitých látek. Třetinka piva, pokud si ji žena dokáže bez problémů vychutnat, jí navíc zvýší množství tekutin v těle. Dostatek tekutin je důležitý pro dobrý chod organismu.

Asiatky méně trpí návaly horkosti

Výzkumy uvádějí, že Evropanky mají problémy s návaly horkosti v 70-80 procentech případů. Ženy v Malajsii už jen v 57 procentech. A Číňanky v 18 procentech případů. Asiatky, včetně Japonek, uvádějí i menší výskyt dalších negativních příznaků. Klimakterium probíhá u většiny z nich s menšími problémy. Jakmile však začnou žít v Evropě, má většina z nich po několika letech stejné potíže jako zdejší ženy.

Vědci proto hledali příčiny méně problematického klimakteria Asiatek ve způsobu jejich života a ve stravě. Nejnápadnější rozdíl byl v tom, že Asiaté jedí mnohem více luštěnin a zejména sóji nebo výrobků z ní. Koncentrace fytoestrogenů v jejich stravě je asi stokrát vyšší než v Evropě.

Domněnku vědců potvrdila americká klinická studie z roku 1998, kterou popisují autoři knihy Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek (Reader's Digest). Ženy v klimakteriu při ní jedly - vedle běžné stravy - ještě 40 gramů sójové bílkoviny s fytoestrogeny. Po 12 týdnech udávaly snížení návalů horkosti o 45 procent.

Mírní osteoporózu

Podle autorů této knihy se asijským ženám v menopauze méně často zlomí také krček stehenní kosti. I když Asiatky mají slabší kostru, jedí méně mléčných výrobků a vůbec přijímají méně vápníku než Evropanky.

I v tomto případě zkusili vědci skupině amerických žen přidat ke stravě sóju. Šlo o ženy v menopauze, které v důsledku hormonálních změn trpěly osteoporózou, tedy řídnutím kostí. Vědci zjistili, že se hustota kostí zvětšila jen trochu, ale zato prokazatelně. Efektivnější se prý ukázaly uměle vyrobené fytoestrogeny, přesněji řečeno jejich hlavní představitelé v potravě: izoflavonoidy. Účinně snížily ztráty kostní hmoty.

Reklama

Související témata:

Související články

Co je zdravotně závadná potravina

Občas se zákazník setká s označením zdravotně závadný výrobek nebo výrobek nevyhovující mikrobiologickým požadavkům. Co by si vlastně měl pod touto klasifikací...

Ani očistné kúry nejsou bez rizika

O ozdravení organismu se dočteme téměř ve všech příručkách zdravé životosprávy i na internetu najdeme stovky odkazů. Očistnou jarní kúru doporučují mnozí...

Výběr článků

Načítám