Hlavní obsah

Překvapivé skutečnosti o nevěře, které by mohly zachránit leckteré manželství

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si myslíte, že nejčastěji jsou muži nevěrní, protože jim ve vztahu něco chybí či se v něm cítí nešťastně, pak se velmi mýlíte. Ze statistik odborníků jasně vyplývá, že více než 56 % všech nevěrníků jsou ve svém stávajícím vztahu velice spokojeni a rozhodně nezamýšlejí svůj vztah jakkoliv ukončit. Proč tedy tolik mužů končí v náručí cizí ženy?

Foto: Profimedia.cz

Nevěrníci svým chováním na své podvody mnohdy upozorní sami.

Článek

Odpovědět na tuto otázku se vám pokusí odborníci z americké Rutgersovy Univerzity, kteří se snaží hledat pravé důvody mužské nevěry.

1. Nedostatek romantiky

Muži nejčastěji začnou podvádět v okamžiku, kdy začíná vyhasínat prvotní zamilovanost, a partneři se začnou usazovat a pořídí si děti. Najednou se vše točí kolem všeho ostatního, jen ne okolo nich. Muži začnou postrádat romantiku, a to mnohdy mnohem více a dříve než ženy. Ačkoliv si mnozí myslí, že je tomu přesně naopak.

Pokud tedy chce žena předejít mužské nevěře, pak se sama musí snažit doma navozovat romantické okamžiky a snažit se s partnerem komunikovat nejen o práci a úspěších či neúspěších potomků, ale také o mužích samotných. O jejich zájmech, o jejich "já" či o tom, co je spolu spojovalo v období zamilovanosti. Zároveň ženy nesmí zapomínat na doteky a pohlazení.

2. Muži jsou obvykle nevěrní se ženami, které znají

Muži si jen málokdy vyhlédnou ke svým milostným avantýrám zcela neznámou ženu v baru. Ve skutečnosti více jak 60 % jejich nevěr začíná v práci a pak se ženami, které jsou nějakým způsobem úzce spjaté  s rodinou. Mnohdy se tak stává, že jejich milenkami jsou kamarádky manželky či jejich sestry, sestřenice apod.

Jedinou šancí, jak se tomuto vyhnout, je zamezit partnerovým příliš častým popracovním aktivitám a plánovat společný program. Což samozřejmě neznamená jen společný úklid domácnosti a společné výlety s dětmi. Ale občas zajít na dobrý film do kina, romantickou večeři či si udělat jen tak pohodový večer doma plný mazlení a dalších důvěrností.

3. Nevěra pro záchranu manželství

"Muži milují své manželky, ale když nevědí, jak řešit některé vztahové problémy, hledají rady u cizí ženy," tvrdí rodinná terapeutka Susan Mandelová, PhD a dodává: "Muži chtějí všechno a mají mylnou představu o tom, že jiná žena je učiní ještě více šťastnými a problémy, co mají doma, tak samy od sebe vymizí."

4. I muži mají morální cítění

Můžete si myslet, že nevěrní muži jsou amorální, bez jakékoliv míry sebereflexe. Ale podle psychologů tak tomu rozhodně není. Mnozí z nich si chování vyčítají a pohrdají sami sebou kvůli své nerozvážnosti. Milenka jim tak místo kýženého sebevědomí dodá maximálně pocit, že jako muži selhali.

5. Podezřelé chování

Nevěrníci svým chováním na podvody mnohdy upozorní sami. Zásadně změní své chování. Obvykle neodmítají sex s manželkou, ale spíše naopak. Jsou po sexuální stránce hyperaktivní a i doma začnou být najednou mnohem náruživější. Odborníci to vysvětlují tím, že díky nevěře se u nich opět probouzí sexuální apetit, co v dobách zamilovanosti. A ať se milenky snaží sebevíc, pokud to manželům po sexuální stránce klape, tak je muž při intimních chvilkách s dlouholetou partnerkou uvolněnější.

Pokud tedy ženy zaregistrují náhlou změnu v manželově sexuálním apetitu, měly by být na pozoru. Jakmile se začne nevěra provalovat, muži se naopak začnou odtahovat.

6. Následky odhalení nevěry

Pokud už dojde k odhalení nevěry, pak jen málokterý pár dokáže nadále naprosto v pohodě fungovat dál. Určitá naděje zůstává u těch párů, kdy muž sám od sebe nevěru ukončí a začne o své manželství bojovat. Ale tam, kde muž ještě není zdaleka rozhodnut, je šance na usmíření minimální. Proto je lepší nevěře jako takové předcházet.

Pokud žena o svého manžela nechce přijít a je ochotna nevěru odpustit, pak by boj s milenkou měla přenést čistě do sexuální a partnerské roviny. To znamená, že by měla přestat vyčítat a naopak zalarmovat své ženské zbraně a opět je začít používat. I z pohodové milenky se pak rázem může stát "žárlivá stíhačka".

7. Nevěra může vztah skutečně posílit

Nevěra pro vztah nemusí být vždy konečnou. Existují páry, jimž aféra oživila manželství. Důležité ale je, aby si nevěrník uvědomil, že to chvilkové poblouznění za rozpad původního vztahu nestojí. A sám začal dělat vše pro navrácení důvěry. Svou pozorností a vnímavostí, pak může vztah skutečně ještě víc posílit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak snížit riziko nevěry v manželství

Manželství je pro mnohé páry důležitým krokem, kterým stvrzují svou lásku a oddanost jeden druhému. Téměř všichni do něj vstupují s pocitem, že právě to jejich...

Výběr článků

Načítám