Hlavní obsah

Pravidelný sex zlepšuje obranyschopnost organismu i šanci na početí

Novinky, ema

Jedno z největších lidských potěšení má pro naše zdraví i velké a významné zdravotní výhody. Sex údajně působí preventivně proti srdečnímu infarktu, odvrací chřipku a má několik dalších benefitů, které podle odborníků mohou zajistit delší a zdravější život.

Foto: Profimedia.cz

Sex má podle odborníků na lidské zdraví samé pozitivní účinky.

Článek

Pohlavní styk je bez debat velmi důležitý pro přežití lidské rasy. Jenomže to není jeho jediná výhoda. Kromě potěšení odborníci upozorňují na to, že milování může být ve skutečnosti velmi výhodné i pro zdraví člověka.

Zlepšuje náladu

Mnoho důkazů naznačuje, že milování má velmi významný dopad na lidskou psychiku. A na rozdíl od nezdravých potěšení má ještě dobrý vliv na naše zdraví. Sex samotný je pak více o chemických látkách, než o sexuální výkonnosti.

Během milování a orgasmu se do těla uvolňuje „koktejl“ endorfinů, tělo se dostane do opojného stavu, uvolní se a zažívá pocit extáze.

U oxytocinu, který se do těla během sexu uvolňuje, bylo prokázáno, že dělá lidi štědřejšími a milejšími vůči svým partnerům a také snáze „ukolébá“ ke spánku. Spouští se už při prvních 20 minutách objímání a ženy jej produkují až čtyřikrát více než muži. Ti naopak produkují hormon testosteron, který řídí jejich sexuální touhu.

Dalším klíčovým hormonem je serotonin, který v těle působí jako antidepresivum. Je také jedním z hlavních důvodů, proč se lidé po milování cítí šťastní a klidní. Studie ukázaly, že sexuálně aktivní ženy v dlouhodobých vztazích projevovaly nižší riziko deprese, než ženy, které žily ve vztahu s minimem milostných radovánek.

Studie se zúčastnilo na 300 žen, vedl ji americký psycholog Gordon Gallup a byla publikována v Archives of Sexual Behaviour, píše Daily Mail.

Psycholog také spekuloval nad domněnkou, že semeno obsahuje několik hormonů, které mohou mít vliv na zlepšení nálady v případě, že se absorbují přes poševní stěnu do krevního oběhu.

Je dobrý pro srdce

Sex třikrát týdně snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice až o polovinu, hlásá studie Queens University z Belfastu. Vědci také spolu s tím upozorňují na velmi známou a mylnou informaci, a to, že jsou muži při milování vystaveni vyššímu riziku srdeční příhody.

Podle nich neexistuje žádný důkaz, že by muži okolo 40 a 50 let, kteří mají pravidelný sex, byli vystaveni zvýšenému riziku srdeční příhody.

„Pokud jde o sex, je to forma cvičení. Dá se přirovnat k dlouhé procházce, nebo chůzi nahoru a dolů po schodech. Jestliže je člověk jinak fyzicky fit, nemělo by existovat žádné zvýšené riziko výskytu srdeční příhody,“ řekl kardiolog Garam Jackson z Guy´s & St. Thomas Hospital.

Prevence proti nachlazení

Pravidelný sex může také posilovat imunitu proti nachlazení a chřipce. Milování jednou nebo dvakrát týdně bylo úzce propojeno s vyšší obranyschopností organismu. Ve studii figurovalo 11 dobrovolníků, kteří uvedli pravidelnost milování v uplynulém měsíci. Poté jim byly odebrány vzorky, ze kterých se zkoumala jejich imunitní odpověď.

Ti, kteří měli sex jednou týdně nebo méně, vykazovali vyšší hladinu imunoglobinu (látka, která je součástí imunitního systému a je důležitá v boji s bakteriemi a viry) než ostatní, kteří se zdrželi odpovědi. Naopak lidé, kteří vedli aktivnější milostný život, vykazovali až o 30 % vyšší hodnoty než ostatní.

Kvalitnější a delší život

Jedna z největších studií o dlouhověkosti zjistila, že lidé, kteří se milují méně než jednou měsíčně, jsou až dvakrát více ohroženi předčasným úmrtím, než ti, kteří se milují alespoň dvakrát týdně.

„Sexuální aktivita u mužů má na jejich zdraví s největší pravděpodobností ochranný účinek,“ říkají lékaři.

Sexem proti neplodnosti

Páry snažící se o početí potomka často sexuálně abstinují, aby poté muži ejakulovali rychleji a efektivněji a zvýšila se tak pohyblivost spermií.

„Pokud se spermie dlouho zdržují ve varlatech, spíše rychleji uhynou. Jestliže má muž nižší počet spermií, jejich kvalitu a počet může zvýšit právě pravidelným sexem,“ říká gynekoložka Gillian Lockwoodová, lékařka Midlands Fertility Service.

Předběžné výsledky studie australských vědců ukazují, že u mužů, jejichž sperma vykazovalo poškozenou DNA, velmi pomohla denní ejakulace. Ta snižovala poškození až o 12 %.

„Pokud jde o sex, plodnost a oplození, je daleko lepší milovat se častěji, například každý druhý den, než zřídkakdy,“ doporučuje doktorka Lockwoodová.

Reklama

Výběr článků

Načítám