Hlavní obsah

Potíže žen mají jednoduché řešení

Novinky,
ČESKÁ REPUBLIKA

Chorobě, která v průběhu života postihne tři ženy ze čtyř, se žertem říká "gynekologická rýma", správně pak vaginální mykóza. Jedná se o onemocnění pochvy způsobené kvasinkami, nejčastěji mikroorganismem Candida Albicans. První příznaky onemocnění jsou nejen svědění nebo pálení, ale i zarudnutí a zánět.

Foto: Rostislav Šeruda

Logo NHL Ostrava

Článek

Candida Albicans bývá v těle běžně přítomna. Jestliže se ale prostředí uvnitř v pochvě stane z nějakého důvodu méně kyselým, počet kvasinek začne prudce růst. Normální prostředí se tím naruší a vzniká kvasinková infekce," vysvětluje pražská gynekoložka MUDr. Alexandra Stará.

Pozor na sladkosti

K rozvoji "gynekologické rýmy" může přispět například užívání antibiotik, která likvidují vedle choroboplodných i ty mikroorganismy, jež udržují v pochvě zdravé prostředí. Infekce se častěji vyskytuje u diabetiček, u těhotných žen a u těch, které nadměrně konzumují sladká jídla. Pro množení kvasinek je ideální teplé a vlhké prostředí, jež podporuje nošení těsných kalhot či silonového spodního prádla. A k mykóze může vést i nadměrně časté mytí intimních partií parfémovanými mýdly.

Podruhé je řešení snadné

Jestliže se příznaky vaginální mykózy objeví u pacientky poprvé, měla by co nejdříve navštívit gynekologa. Ten po vyšetření určí, zda se skutečně jedná o tuto chorobu. Když se ale stejné příznaky objeví opakovaně, může již žena rovnou zajít do lékárny a koupit si volně prodejný lék. Podle některých studií trpí 80 % pacientek zároveň vnějšími a vnitřními příznaky vaginální mykózy. Proto se vyplatí koupit si v lékárně tzv. "combipack" - přípravek, který obsahuje zároveň vaginální čípky i poševní krém pro ošetření vnějších partií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám