Hlavní obsah

Poruchami erekce trpí milión Čechů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice trpí poruchou erekce, tedy ztopořením údu, přibližně milión mužů. Právu to řekl ve středu doktor Karel Kočí z pražské Andromedy. Přitom jen málo postižených vyhledá odbornou pomoc, upozornil odborník.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Aktuální výstava v Muzeu ve Šlapanicích

Článek

"Je smutné, že jen méně než deset procent z nich vyhledá lékaře. Přitom porucha erekce vede ke ztrátě sebedůvěry, partnerským konfliktům, depresím, sebevraždám, alkoholismu a v mladším věku i k neschopnosti založit rodinu," varoval Kočí.

Porucha erekce může signalizovat i mnohem závažnější onemocnění, zejména cév, ale i cukrovku a nádor prostaty. "Proto, když muž se svým problémem přijde včas, může mu to z hlediska závažných onemocnění i zachránit život," vysvětlil Kočí.

Lékaři se neptají, muži se stydí

Koří si zároveň posteskl, že jen dvacet procent praktických lékařů se ptá mužů po padesátce na jejich sexuální problémy. Muži se zase ostýchají se s potížemi svěřit. Rizikovými faktory pro vznik poruchy erekce jsou přitom nadváha, stres, nezdravý způsob života, ale i cukrovka, zvýšený krevní tlak a vysoký cholesterol.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Máte vy nebo váš partner poruchy erekce?

Lékaři přitom už umějí mužům, kteří trpí poruchou erekce, účinně pomoci. "Mají k tomu medikamenty, které jsou výhradně na lékařský předpis," sdělil Kočí. "Muži mohou tak i do vysokého věku žít běžný sexuální život," sdělil Kočí a varoval před některými volně prodejnými preparáty, které nejsou účinné a dokonce musely být pro vážné nedostatky staženy z trhu.

Jednoduchý noční test

Doktor Ondřej Trojan ze Sexuologické ambulance v Praze představil tzv. test erekce, který bude koncem února zdarma v lékárnách a v ordinacích praktických lékařů a ambulantních specialistů.

Je to proužek jakoby poštovních známek, který si v noci muž obtočí kolem penisu. Jestliže dojde k noční erekci, proužek v perforaci praskne. Když ne, noční erekce, která je jinak běžná, nenastala a takový muž by okamžitě měl vyhledat lékařskou pomoc, protože to může být signál vážného onemocnění. U testu je zároveň přiložen seznam některých pracovišť, na které se může muž obrátit.

Anketa

Máte vy nebo váš partner poruchy erekce?
Ano
43,9 %
Ne
56,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1734 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chrápání může vyvolat erektilní dysfunkci

Hlasité a často nepopsatelné zvuky, které vyluzují někteří lidé ve spánku, obtěžují nejen spolunocležníky, ale mohou mít u postižených za následek vážné...

Hořká čokoláda prodlužuje erekci

Hořká čokoláda a ostružinová marmeláda posilují u mužů schopnost erekce. A čím více je její chuť hořká, tím věští má čokoláda následný účinek v posteli....

Výběr článků

Načítám