Hlavní obsah

Ponaučení plynoucí z bývalých vztahů

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I nepříjemný rozchod může častokrát posloužit jako velmi dobrá a praktická životní lekce. Ačkoliv je to pro člověka v danou chvíli jen velmi chabou útěchou, když rozchod přebolí, je na čase ohlédnout se a zhodnotit, co bylo ve vztahu špatně. A vyvarovat se podobných chyb v budoucnosti.

Foto: Profimedia.cz

I z nepodařeného vztahu plynou ponaučení.

Článek

Většina žen propadá po rozchodu depresi. Obviňují samy sebe dříve, než zhodnotí vztah se svým expřítelem. Každý rozchod ovšem přinese další zkušenost pro další budoucí láskyplný vztah. Je mnoho věcí, na které ale ženy i muži ve vztahu úplně zapomínají.

Milujte sami sebe

Možná to zní příliš sobecky, ovšem pokud není člověk spokojen sám se sebou a dává přednost milovanému člověku a sebe zanedbává, nemůže mít vztah zdárný konec. Vše, co ho baví, obětuje druhé osobě a nebere v potaz své vlastní zájmy. Láska a spokojenost, které cítíte uvnitř sebe, vyzařují navenek. Proto je sebeláska ten největší dar i klíč ke spokojenému partnerství.

Nečekejte omluvy

Většina lidí ve svém smutku očekává, že si expartner uvědomí svou chybu nebo necitelný rozpad vztahu a přijde se za své chování omluvit. Nebo ještě lépe, bude se snažit vztah opět dát dohromady. Tak to ovšem většinou nebývá. Čekání na omluvu jen prodlužuje dobu trápení.

Nikdy není pozdě

Ženy mají tendence po nepříjemném rozchodu trpět přesvědčením, že jde o konec světa. Mnoho z nich si také myslí, že už se nikdy nezamilují, protože bývalého partnera budou milovat navždy. Nebo naopak že na ně žádná další láska nečeká. Jako u většiny věcí v životě to chce čas a mysl otevřenou novým zážitkům i lásce.

Nastavte si pravidla

Své touhy i plány zvláště mladí, kteří ještě se vztahy nemají tolik zkušeností, zcela přizpůsobují partnerovi. Je to poměrně obvyklá chyba. Snaží se svému vyvolenému vyhovět, nehledě na to, že za jiných okolností by nepřipustili jakoukoliv, byť i sebemenší změnu. Jakmile jde o lásku, jde většina zábran stranou. Člověk by se neměl bát ve vztahu vyslovit to, co chce, a tím se i řídit. Najít si čas sám pro sebe. Pokud by nastal problém, je vhodné dohodnout se na kompromisu.

Netrapte se zbytečně

Neopětovaná láska velmi pravděpodobně potkala spousty lidí. Nemá ale cenu čekat, že se něco časem změní a člověk se do toho druhého zčistajasna zamiluje, přičemž objeví jeho kvality a pár bude spokojeně žít až do smrti. Pravda je taková, že nemá smysl se snažit druhého člověka k citům donutit. Také není rozumné truchlit nad láskou, která vlastně nikdy nebyla reálná.

Spolehněte se na své přátele

Je automatické, že se po nějaké době vztahu z přátel partnera stanou společní přátelé. Ovšem není možné počítat s tím, že se v případě problémů, či dokonce rozchodu jeho známí obrátí na vaši stranu. Jsou to jeho přátelé a s tím je potřeba počítat, nezpřetrhávat kvůli lásce vztahy se svými vlastními kamarády a v případě nouze se mít vždy komu svěřit.

Důvěra je těžká, ale nezbytná

Představa absolutní důvěry ve vztahu je sice děsivá, ale po čase je naprosto nezbytná. Pokud ji ovšem jeden z partnerů zradí, nastává proces odpouštění. V případě, že se důvěra neobnoví, nemá smysl ve vztahu pokračovat. Lež a ztráta důvěry výrazně poškodí houževnatost svazku, který už nikdy nebude tak silný jako dříve.

Uznejte chybu

Po rozchodu většina lidí obviňuje partnera z toho, že mu zlomil srdce. Je ovšem potřeba podívat se na vztah i na rozchod realisticky a zjistit, zda k rozchodu nedohnalo partnera naše vlastní selhání. Vyplatí se přestat obviňovat pouze toho druhého, vzít si lekci a ponaučit se z ní. Někdy je potřeba přiznat si vinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznáte, že žijete se sociopatem

Na první pohled okouzlující muž, který si ženu snadno získá svou všímavostí a pozorností, ve skutečnosti může být jen velmi šikovným manipulátorem s rysy...

Mýty o sexu aneb čemu určitě nevěřit

Spoustu sexuálních mýtů si s sebou lidé nesou až do dospělosti. Mnozí si tato nesmyslná „fakta” odnášejí i do dlouhodobých vztahů a manželství. Takové mýty...

Výběr článků

Načítám