Hlavní obsah

Pohlavních nemocí neustále přibývá, lidé se přestali bát a podceňují rizika

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohlavní nemoci přestaly být pro mnohé Čechy strašákem. Lidé mají pocit, že vše je v dnešní době díky moderní medicíně řešitelné, ale jsou na omylu. Rizika spjatá s celou řadou nemocí mohou být velmi závažná a podceňovat je se rozhodně nevyplácí.

Foto: Profimedia.cz

Druhotné projevy syfilidy

Článek

„Za posledních pět let jsme na naší klinice zaznamenali nárůst počtu nemocných s pohlavní chorobou na dvojnásobek, nejčastější jde o genitální bradavice. Ale na vzestupu jsou i další choroby,“ upozorňuje přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce Jana Hercogová.

Podle ní je to dáno zejména špatnou informovaností populace. Lidé absolutně ztrácejí přehled o rizicích těchto onemocnění. Zatímco počátkem devadesátých let byla masivní osvěta, dnes tomu tak vůbec není.

„Dnes bychom si jen těžko vzpomněli, kdy jsme v poslední době viděli plakát nebo klip, který by upozorňoval na nebezpečí HIV a dalších pohlavně přenosných chorob. Domnívám se, že v tom máme dluh, a především nová dorůstající generace by si zasloužila výrazně více osvěty,“ dodává ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Navíc se i u nás začínají objevovat nemoci, které se doposud objevovaly jen v exotických zemích. Mezi ně patří např. lymphogranuloma venereum nebo multirezistentní kmeny kapavky. Osvěta je tak o to důležitější.

Nejčastější nemoci

Nejčastější pohlavně přenášenou chorobou jsou genitální bradavice. Jejich nebezpečí spočívá především v tom, že potíže vyvolávají jen u jednoho až dvou procent nakažených. U ostatních, kteří nákazu nevědomky šíří, se nemoc může projevit až při oslabení, například při stresu.

„Genitální bradavice mohou pro pacienta znamenat výrazné omezení sexuálního života a vést až k depresím. Proto je důležité, aby lidé o tomto riziku věděli a dodržovali zásady bezpečného sexu," varuje doktorka Hercogová.

Dalšími velmi rozšířenými chorobami jsou pak příjice a kapavka. Za rizikové skupiny odborníci považují především promiskuitní osoby, lidi provozující placené sexuální služby a homosexuály.

„Naše klinika má v péči zhruba 1700 HIV pozitivních osob, to tvoří přibližně 60 procent z celé České republiky. Jen v loňském roce přibylo 149 nových případů. Pacientů se syfilidou jsme vloni hospitalizovali 85," uvedla primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová a dodala: „U více než 90 procent pacientů došlo k nákaze sexuální cestou.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám