Hlavní obsah

Podzimní početí zvyšuje šanci na chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Páry, které si chtějí pořídit vysněného chlapečka, by na něm měly zapracovat především na podzim, zjistili vědci. A ti, kteří z celého srdce touží po holčičce, by to měli zkoušet hlavně na jaře.

Foto: Martin Tesařík
Článek

Z důvodů, které nejsou ještě úplně objasněny, se za ne zcela ideálních podmínek pro početí rodí více dívek než chlapců. Italští vědci nyní prokázali, že tímto způsobem příroda patrně obdivuhodně kompenzuje skutečnost, že chlapci bývají na počátku života křehčí konstituce než dívky.

Optimální podmínky závisí na venkovní teplotě a počtu hodin denního světla. Nejlepší podmínky pro početí jsou 12 hodin denního světla a průměrná teplota kolem 12 stupňů Celsia.

Tým italských vědců pod vedením Angela Cagnacciho z polikliniky v Modeně dospěl k těmto závěrům na základě studia přibližně 14.300 porodů v rozmezí šesti let mezi roky 1995 a 2001. Studie byla publikována v odborném časopise Human Reproduction. "Ať už je vysvětlení jakékoliv, můžeme říci, že příroda, vědoma si menší odolnosti plodů a nově narozených dětí mužského pohlaví, se snaží poskytnout chlapcům výhodu tím, že jim dává přednost v období optimálních reprodukčních podmínek," dodal Cagnacci.

Reklama

Související témata:

Související články

Deník těhotného muže - Babičky

Narození robátka je vášnivě očekáváno nejen námi, ale i budoucími babičkami. Už je to pěkných pár pátků, co měly v kočárcích nás a představa čerstvého miminka,...

Slepý průvodce Prahou

Vracel jsem se domů s partou přátel. Čekali jsme na tramvaj. U přechodu zastavilo auto a řidič se španělsky ptal chodců, jak se dostane k hotelu Barcelo.

Výběr článků

Načítám