Hlavní obsah

Po transplantaci vaječníku porodila dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

V Belgii se ve čtvrtek narodilo dítě matce, které v minulosti doktoři transplantovali tkáň vaječníku. Jde o vůbec první případ, kdy žena, která se takovéto operaci podrobila, přivedla na svět potomka. Výsledek dává naději mladým pacientkám, kterým hrozí, že by u nich léčba rakoviny mohla ohrozit jejich plodnost.

Foto: archiv NDM Ostrava

Jan Kačer během zkoušek inscenace Loupežník.

Článek

Zdravá holčička, která vážila 3,72 kilogramu, se jmenuje Tamara. Na svět přišla v nemocnici v Bruselu. Matce je podle mluvčí nemocnice 32 let. "Zdravotní stav matky a dítěte je vynikající," prohlásila mluvčí.

Lékařský tým profesora Jacquesa Donneze z univerzitní kliniky Sait-Luc odejmul nynější matce tkáň vaječníku v roce 1997, ještě dříve, než se podrobila chemoterapii, a tuto tkáň zmrazil. Lékaři u ní tehdy zjistili zhoubný Hodgkinův lymfom.

Hodgkinův lymfom

Vzácné nádorové onemocnění mízních uzlin. Jde o nádorové onemocnění buněk. Postihuje mladé lidi ve věku dvaceti let, nejčastěji muže.

Lymfom se léčí ozařováním, chemoterapií, transplantací kostní dřeně a dále také novou generací léčiv.

Zdroj: Faiman

Loni v dubnu doktoři dospěli k názoru, že pacientka je z rakoviny vyléčena. Poté jí zpět do těla voperovali tkáň, již před chemoterapií odejmuli. Čtyři měsíce po operaci žena opět normálně menstruovala a ovulovala. Posléze otěhotněla. Lékaři nato sdělili, že počala přirozenou cestou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám