Hlavní obsah

Po rozchodu mozek zažívá stejné abstinenční příznaky jako při užívání drog

Novinky, Dana Sokolová

Rozchod s milovanou osobou patří mezi největší psychické zátěže vůbec. Každý člověk se s tím vyrovnává jinak a podle vědců nelze nikdy přesně říct, jak který jedinec na rozchod zareaguje. Díky chemickým reakcím v mozku totiž člověk při rozchodu prožívá stejné abstinenční příznaky jako je tomu u závislosti na drogách. Odmítnutý milenec se tedy může chovat doslova šíleně.

Foto: Profimedia.cz

Láska nejen skutečně bolí, ale může se na ni vytvořit stejná závislost jako na omamné látky.

Článek

Pokud člověk dostane tzv. kopačky, pak se u něj zaktivují stejná mozková centra jako je tomu u závislostí.

Tým vědců sledoval pomocí magnetické rezonance 15 studentů, kteří se ani dva měsíce po rozchodu se svým protějškem s danou situací nevyrovnali. Průměrná délka jejich milostného vztahu přitom byla zhruba 2 roky.

Když vědci studentům ukázali fotografie s jejich ex-partnery, okamžitě se v jejich mozku zaktivovala stejná centra jako po požití kokainu či nikotinu u lidí se závislostí na tyto látky. Dále se zaktivovala i centra spojená s vnímáním a prožíváním lásky či fyzické bolesti.

"Láska nejen skutečně bolí, ale může se na ni vytvořit stejná závislost jako na omamné látky," tvrdí jedna z autorek studie Lucy Brownová z lékařské fakulty v New Yorku a dodává: "Příroda to tak zařídila, že prožíváme bolest i při odmítnutí či při prožívání nešťastné lásky."

Boj o znovuzískání lásky

Z výzkumu ještě vyplynulo, že až 85 procent studentů většinu času promrhalo usilovným přemýšlením, jak svou lásku získat zpět.

"Mozek to má zřejmě za pět miliónů let vývoje zařízeno tak, že při odmítnutí milovanou osobou dokáže zaktivovat všechna centra k tomu, aby se maximálně soustředila na opětovné získání lásky," vysvětluje pro server Live Science jedna z autorek  Helen E. Fisherová.

Tímto zjištěním autoři studie i zdůvodňují, proč se někteří lidé po rozchodu chovají velmi nepřirozeně, trápí je úzkostné stavy, což může vést až k sebevraždám nebo naopak mají sklon k agresi. Důsledkem pak může být pronásledování až vražda ex-partnera či ex-partnerky.

Reklama

Související články

Jak ukončit vztah a zvládnout nové začátky

Zamilovat se je velmi jednoduché, ale ukončit nefungující vztah je mnohem těžší. Především ženy mají tendence si neustále něco namlouvat a vztah naprosto...

Výběr článků

Načítám