Hlavní obsah

Peyronieho choroba řádně zacloumá s mužským sebevědomím i sexuálním životem

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvit se svou partnerkou o sexuálním problému není příjemné, a tak mnoho pánů o zakřivení penisu zarytě mlčí. Přitom s Peyronieho chorobou bojuje více než 9 procent mužů, což z tohoto zdravotního problému dělá téma, o kterém bychom se společně měli bavit.

Foto: Profimedia.cz

Abnormální zakřivení penisu dokáže potrápit.

Článek

Mnoho mužů se raději vyhýbá sexuální aktivitě, než aby otevřeně promluvili o zdravotním problému, který je trápí. Děje se tak často i kvůli Peyronieho chorobě, která způsobuje abnormální zakřivení penisu. I když by se mohlo zdát, že jde o velmi vzácné onemocnění, opak je pravdou.

Podle Association of Peyronie’s Disease Advocates se s tímto problémem setká až 9 procent mužské populace. Povětšinou jde o pány ve středním věku, avšak není výjimkou, že se nemoc objeví u dvacátníků nebo třicátníků.

Zároveň je nutné podotknout, že stupeň a forma nemoci se může lišit. Zatímco u některých mužů se penis zkřiví doleva, jiné potrápí zkřivení doprava nebo vzhůru. Závažnost choroby také rozhoduje, zda se pohlavní styk stane náročnou aktivitou či bolestivou záležitostí.

„Obvykle se muž začne soustředit na deformaci, a následně není schopen sexuální aktivity,” tvrdí urolog Laith Alzweri.

V každém případě je důležité, abyste stála za svým partnerem a pomohla mu problém vyřešit.

Není to jen o technice! Odbornice radí, jak muži dopřát slastné orální milování

Vztahy a sex

Pozor na zranění penisu

Lékaři zatím nepřišli na přesnou příčinu, která za Peyronieho chorobou stojí. Obecně se ale shodují, že jednou z příčin může být předešlé zranění penisu.

Úraz při nehodě, poranění při sportu nebo intenzivní sexuální činnost, to je jenom malý výčet událostí, při kterých mohlo dojít k jizvení a vzniku fibrotické tkáně pod kůží penisu. Následně tuhé fibrotické plaky způsobily zakřivení penisu při erekci. Lékař David Shin říká, že muži si obvykle nevzpomínají na žádnou konkrétní událost, která vedla k jejich nemoci. Podle jeho názoru je běžnou příčinou intenzivní sexuální styk.

Pokud víte, že váš partner prodělal zranění v choulostivých partiích, nepropadejte panice. Samotné zranění ještě neznamená, že partnera dříve nebo později potrápí Peyronieho choroba. Důležitou roli totiž hraje i věk, dědičnost, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo to, zda je váš partner aktivní kuřák.

Odborníci vysvětlují, proč někteří muži posílají cizím ženám fotografie svých genitálií

Vztahy a sex

Jak poznat Peyronieho chorobu?

Mužské přirození se od sebe liší délkou, obvodem i tvarem. Jaký je tedy rozdíl mezi Peyronieho chorobou a normálním zakřivením? Především ten, že Peyronieho nemoc způsobuje zakřivení v průběhu času. V akutní fázi onemocnění mohou muži zažívat bolestivé erekce, neboť se pod kůží začíná tvořit jizvová tkáň. Následně přichází chronická fáze, která sice není bolestivá, ale přináší s sebou erektilní dysfunkci.

„Někteří muži si také všimnou, že pod kůží mají tvrdší 'uzlík' nebo jinou anomálii,” popisuje lékař Shin pro Health.

Pomůže včasná léčba

Pokud jste si všimla, že s partnerovým penisem není něco v pořádku, rozhodně se vyplatí, když toto téma otevřete. Partnerovy kroky by v první řadě měly vést na urologii, kde mu lékař na základě vyšetření řekne, zda se doopravdy jedná o Peyronieho chorobu.

Následně doktor může předepsat léky, které rozpouští fibrotický plak, případně navrhne terapii rázovou vlnou. Další postup záleží především na tom, jakým způsobem léčba zabere.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy by měly ženy padesátníků zpozornět

Kolem padesátky se u mužů začínají objevovat první zdravotní problémy. Bohužel muži je rádi bagatelizují a je tak na ženách, aby je k návštěvě lékaře přiměly....

Výběr článků

Načítám