Hlavní obsah

Personál ženských věznic je často terčem svádění, varuje studie

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako varování pro vězeňskou službu se jeví fakt, že minimálně jedna třetina vězněných žen by si troufla nebo už troufá svádět vězeňský personál; nejvíce zájemkyň se rekrutuje z nejmladší skupiny, odvahu má ale i kategorie 50 – 60 let. To je doslova konstatování ve výsledcích odborné studie Problémy sexuálního života vězněných žen, publikovaných v posledním vydání renomovaného právnického časopisu Rodinné listy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

V obsáhlém článku, odkazujícím se na dotazníkové výzkumy mezi vězněnými ženami, a další desítku studií a odborných pramenů, včetně zahraničních, jeho autor, psycholog Miloslav Jůzl, uvádí, že osmdesáti pěti procentům vězněných žen schází sex s mužem.

Ve svých četných, podrobných závěrech, popisujících představy, lesbické chování, masturbaci, a čím je u svěřenkyň nejčastěji prováděna, se odvolává na dotazníkové výzkumy provedené loni v září a letos v srpnu mezi více než třemi stovkami vězněných žen ve Světlé nad Sázavou. Nejmladší bylo 19 let, nejstarší 77 let.

Varováním pro vězeňskou službu se jeví fakt, že třetina žen si troufá svádět personál
Odborná studie, časopis Rodinné listy

Jůzl uvádí, že o sexualitě vězněných mužů se toho ví poměrně hodně, ale málo v případě žen.

„Téměř všechny dotázané ženy ve výkonu trestu odnětí svobody považují sex za důležitou součást života a ženského světa. Ve dvou třetinách odpovědí zvítězila láska nad sexem, ovšem většina, i když uvedla lásku na prvním místě, byla pro symbiózu lásky a sexu. Pro vyloženě tvrdý sex byla zhruba jedna třetina žen,“ píše v nezvykle otevřeném článku na značně citlivé téma v právnickém časopise Jůzl.

Podle něho izolace od osob opačného pohlaví ve vězení vyvolává frustraci sexuální touhy, ale i libido, které je u mnoha vězňů značně silné.

Po propuštění většinou milenka milenku opustí

„Na otázku, zda měly před nástupem výkonu trestu odnětí svobody sex se ženou, odpověděla přibližně čtvrtina ano, což mělo pak návaznost na jejich sexuální život za mřížemi. Jejich tragédií pak je, že mnohé chtějí ve svém mileneckém vztahu pokračovat i po propuštění, což pro druhou partnerku bývá nepřijatelné, neboť se chce vrátit do normálního stavu se sexem - s mužem,“ poukazuje na složitost a křehkost sexuality vězněných žen Jůzl.

Podrobně v Rodinných listech, které vycházejí ve stejném nakladatelství jako například vysoce odborný profesní časopis Soudce, popisuje další „technická“ a citová úskalí sexuality ženské věznice, nicméně zdůrazňuje, že minimálně třetina vězenkyň zamýšlí nebo to už zkouší na dozorce a dozorkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám