Hlavní obsah

Pasivní souhlas ženám k ukončení partnerského sporu nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži mají v oblibě ukončit partnerský spor blahosklonným „jasně, zlato”. Domnívají se, že tím je spor zažehnán a budou mít klid. Podle výsledků nejnovější studie to však není pravda.

Foto: Profimedia.cz

"Ano, drahá, máš pravdu." Jenže ona chce problém vyřešit, nikoli od něj utéct.

Článek

Rychle vyřčený souhlas, přikyvování nebo nepřítomné „hm”. Takové ukončení hádky si ženy nepřejí, jelikož to většinou od jejich mužských protějšků není upřímné. Ti tím totiž dávají najevo jediné: chtějí už mít klid. Jednoduše souhlasit ve snaze vyhnout se konfliktu nefunguje, píše on-line verze britského deníku Daily Mail. Tvrzení se opírá o výsledky studie zkoumající rozdíly mezi způsoby komunikace obou pohlaví.

Situacím, kdy svou polovičku klameme jen kvůli vlastní pohodlnosti, je vhodné se vyhnout. Mozek partnera se totiž zbytečně pokouší o šifrování slov protějšku, což může vést až k nedorozumění či nespravedlivému obvinění.

Vstřícným tónem říkejte pravdu

Bez spolupráce a vzájemné pomoci se nelze dobrat kompromisu, přehlížením se problém nevyřeší, spíš se odloží na jindy, kdy může být daleko nepříjemnější. Je prokázáno, že ženy mají do této spolupráce větší chuť, kdežto muži mají spíše tendenci se konfliktům vyhýbat - možná i proto, že výměnu názorů, nejde-li o posezení s kamarády u piva, automaticky považují za konflikt.

Upřímná, ale klidná konverzace přispěje nejen ke skutečnému vyřešení hádky, ale i k lepšímu chápání partnera, což může minimalizovat konflikty budoucí. Nakonec se z toho může stát i záchranný faktor celého vztahu, aniž by si to dotyční uvědomovali. Zde už je ale na každém, co si z toho vezme - a jestli se tím bude spontánně řídit.

Reklama

Související témata:

Související články

Mužů v domácnosti si ženy příliš neváží

Stále častěji se stává, že žena vydělává více či má lepší práci než její partner, a tak péči o děti i domácnost přebírá muž. Ne vždy to pánové přijímají...

Jak vyzrát na manipulátora

Manipulace má celou řadu technik. Některé z nich jsou až zločinné, jak ukazuje právě běžící film Šmejdi, kde se odhalují nátlakové praktiky cílené vůči...

Výběr článků

Načítám