Hlavní obsah

Padesátníci si sex často víc užívají

Právo, Jaroslav Zvěřina

Před lety prodávali v knihkupectvích knížku Sex po padesátce. Když jste ji otevřeli, našli jste uvnitř jenom prázdné stránky. I mnozí teenageři si myslí, že po padesátce sex už neexistuje. A ještě dnes se najdou lidé, kteří ho považují u starších lidí za něco nepatřičného, směšného, nebo dokonce i velmi odpudivého.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní intimní vztah pozitivně ovlivňuje celkové zdraví i nejrůznější aspekty lidského života.

Článek

Jenže časy, kdy lidé považovali padesátku za věk, ve kterém se muži i ženy stávají jenom odpočívajícími stařečky, jsou už dávno pryč. Babička Boženy Němcové, která ve svých zhruba pětapadesáti na svého muže Jiřího, a tedy i na sex, jenom dojatě vzpomínala, by už dnes působila trochu nepatřičně.

Lidé se v současné době dožívají vyššího věku a v lepší kondici než kdykoliv předtím. Milostný život dnešních padesátníků rozhodně nemůžeme pokládat za nějakou doznívající symfonii.

A to se netýká jen pánů, kteří se v záchvatu druhé mízy rozhodnou žít nový život, koupí si silný vůz a upgradují také manželku za mladší model. Nebo padesátnic, které se z různých důvodů ocitnou samy a najdou si nového přítele či partnera, někdy dokonce mladšího.

Sapiosexualita aneb Když vás přitahuje sexy mozek

Vztahy a sex

Ani většina párů, které spolu žijí řadu let, nezapomíná na intimní život a považuje ho za důležitý. Potvrzují to nejrůznější výzkumy. Kvalitní intimní vztah pozitivně ovlivňuje celkové zdraví i nejrůznější aspekty lidského života.

Sex po padesátce má určitě svá specifika. Jeho prioritou zcela jistě nebudou rychlovky na kuchyňské lince, ve výtahu nebo v kabince v obchodu s oblečením. Bývá pro něj typická spíš určitá intimní pohoda a snaha si ho vychutnat bez ohledu na různé zdravotní potíže.

Díky sexu ženy zvládají lépe i období klimakteria

Vědci z Kalifornské univerzity v americkém San Diegu vedení profesorkou Elizabeth Barretovou, kteří zkoumali sexuální život víc než 800 žen, jejichž průměrný věk byl 67 let, dospěli k zajímavému závěru. V porovnání s mladými ženami měly pohlavní styk méně často, ale byly s ním spokojenější.

Pozoruhodných 67 procent z nich uvedlo, že orgasmu dosahuje při každé nebo téměř při každé souloži. Už vědí, jak na to. A sexuálně uspokojených bylo 61 procent z nich, bez ohledu na to, jestli měly partnera, nebo ne.

Častá a uspokojující sexuální aktivita bývá u stárnoucích lidí vizitkou dobré fyzické i psychické kondice, vitality, ale také slušné úrovně zdraví. Při troše rozumné péče o své tělo a duši si mohou partnerský sex užívat i desítky roků po padesátce.

Ta je významným životním předělem hlavně pro ženy, které v tomto věku procházejí klimakteriem a fází života, která následuje po něm, postklimakteriem. Praxe gynekologů a sexuologů ukazuje, že přechod lépe zvládají ty dámy, které mají pravidelné sexuální styky. Možná i proto, že si připadají víc žádoucí a přitažlivé.

Sex je ovšem významný také pro pány staršího věku

Pomáhá jim lépe čelit stresům a psychickému napětí. Nepochybně přispívá k tomu, že se muži, kteří žijí v manželství nebo v trvalém vztahu se ženou, dožívají vyššího věku než ti, kteří žijí sami.

Nejčastějším sexuálním problémem stárnoucích mužů bývá nespolehlivá erekce. Tu lze ale většinou zvládnout pomocí účinných léků. Nejčastějším problémem žen je menší pružnost poševních sliznic, jejich ztenčení a horší schopnost dosáhnout dostatečného zvlhčení pochvy. I tyto potíže se však obvykle dají snadno vyřešit díky nejrůznějším lubrikantům.

Pomoci jim však může rovněž gel, prstenec nebo tabletky, které doplní chybějící hormon estrogen, jehož nízká hladina je příčinou zmíněných potíží.

Když muži začnou ztrácet testosteron

Zdraví

Svůj přechod nemají jen ženy, ale také muži, když jim s věkem příliš klesne produkce mužského pohlavního hormonu testosteronu. Typickými příznaky tohoto jevu jsou menší chuť na sex, horší erekce, přibírání na váze, únava, nervozita, nespavost a podrážděnost.

Hladina tohoto hormonu se dá zjistit vyšetřením z krve a léčit účinnými léky. Ty pacientovi předepíše urolog, endokrinolog, androlog nebo sexuolog.

Zdravotní komplikace

Hormonální změny však nejsou největšími škůdci kvalitního sexuálního života. Těmi většinou bývají různé zdravotní neduhy: obezita, cukrovka, kterou si pacient neléčí včas a efektivně, hypertenze, vysoký cholesterol a z toho vyplývající kornatění cév, jež probíhá rychleji.

Ale také zhoršená funkce jater nebo ledvin a další zdravotní problémy, které lidé v předchozích letech neřešili nebo si je léčili nedbale.

S věkem se mohou zároveň objevit různé psychické problémy. Největším nepřítelem sexu bývají poklesy nálad a deprese.

Pravidelný pohlavní styk s orgasmem a výronem semene je pro muže důležitý i tehdy, pokud trpí potížemi se zvětšenou prostatou. Specialisté ho považují za významnou prevenci onemocnění tohoto orgánu, včetně zhoubných nádorů. Proto lékaři doporučují osamělým stárnoucím mužům častou masturbaci.

Je normální, že váš partner masturbuje

Vztahy a sex

Dnešní pacienti konzultují s lékaři přece jenom častěji možné negativní účinky nejrůznějších léků, které užívají, a to včetně jejich nepříznivých účinků na sexuální život. Samozřejmostí by to mělo být zejména u psychofarmak, u kterých bývá pokles chuti na sex častým vedlejším efektem.

Ale ještě větším nepřítelem sexu bývají výkyvy nálad, úzkostné stavy a jejich přirozený důsledek: oslabené sebevědomí, které rovněž snižuje zájem o partnerský sex.

Vedle lidí aktivních, kteří se snaží řešit své případné intimní problémy, se ve své ambulanci setkávám také s muži a ženami, kteří proti nim nic nedělají a nehledají ani odborné vyšetření nebo léčbu, protože se o nich stydí mluvit i s lékařem. Do ordinace sexuologa je doženou až stupňující se potíže nebo nespokojený, případně vylekaný partner, nejednou až po několika měsících nebo i letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám