Hlavní obsah

Osamělost tělu škodí stejně jako kouření a lenost

Osamělost patří mezi nejnebezpečnější rizikové faktory onemocnění srdce, mozkové mrtvice a rakoviny. Sociální izolace má tedy nejen zhoubný vliv na mozek, kdy urychluje úpadek myšlení, paměti a nástup demence. Ale také na fyzické i psychické zdraví jedince.

Foto: Profimedia.cz

Osamělost zvyšuje riziko onemocnění.

Článek

„Chybějící síť přátel či nefunkční vztahy s příbuznými jsou stejně nebezpečné pro zdraví jako nedostatek pohybu v mládí či diabetes ve stáří,“ tvrdí vědci z University of North Carolina.

Ačkoli se o osamělosti hovoří většinou pouze v souvislosti se stářím, zažívají ji rovněž milióny mladých lidí bez přátel a příbuzných, kteří by se o ně starali. U mladých jedinců osamělost navíc vyvolává záněty v tkáních stejně intenzivně jako nedostatek pohybu. U starších jedinců zase samota vyvolává především vysoký krevní tlak.

„Podle těchto objevů je tedy podporovat dospívající a mladé dospělé, aby si tvořili široké sociální vztahy a pěstovali dovednosti pro mezilidské interakce, stejně důležité jako propagace zdravého stravování a fyzických aktivit,“ uvedla doktorka Kathleen Mullanová Harrisová z University of North Carolina.

Vztahy s přáteli a příbuznými podporují zdravé chování, ale jsou také oporou v těžkých životních chvílích, kdy je organismus vystaven nejvyšší míře stresu a nejvíce náchylný k rozvoji vážných chorob. U osamělých lidí je hladina stresových hormonů a dalších látek v krvi stabilně vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám