Hlavní obsah

Odmítla práci v nevěstinci, přijde o podporu

Novinky, ČTK, The Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Pětadvacetiletá nezaměstnaná Němka, která odmítla nabídku pracovního úřadu v místním nevěstinci, zřejmě přijde o podporu v nezaměstnanosti. Podle zákona, který letos vstoupil v platnost, totiž musí žena mladší 55 let a nezaměstnaná déle než rok přijmout jakékoliv zaměstnání, které jí úřad nabídne.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 10.2.2018 ČEZ City Cross Sprint, Dolní Vítkovice. Finále ženy

Článek

Nejmenovaná mladá žena hledala místo servírky v nočním baru. Když obdržela od potenciálního zaměstnavatele dopis s nabídkou, do podniku zavolala, aby se poptala na bližší podmínky. V tu chvíli zjistila, že ve skutečnosti jde o nevěstinec

Tím, že místo odmítla, se ale vystavila riziku, že jí nebude přiznána podpora v nezaměstnanosti. Podle zákona platného od letošního roku musejí totiž Němky mladší 55 let, které jsou rok a déle bez práce, vzít jakékoli dostupné zaměstnání, a to včetně nabídek v sexuálním průmyslu. V opačném případě jim hrozí ztráta podpory.

Bordel a bar splývají v jeden podnik

Nevěstince mohou zase nabízet pracovní místa prostřednictvím pracovních úřadů poté, co před dvěma roky vstoupil v platnost zákon legalizující prostituci jako každé jiné povolání. Majitelé nevěstinců, kteří musejí platit daně a zdravotní pojištění za své zaměstnance, tak mají přístup do oficiální databáze nezaměstnaných. A mnozí ji také využívají.

Taťána Uljanovová, která vlastní vykřičený dům v centru Berlína, uvedla, že nové zaměstnankyně rekrutuje zcela běžně z databází místního pracovního úřadu, který je musí ze zákona poskytnout. "Proč bych neměla hledat pracovnice prostřednictvím pracovního úřadu, když platím daně jako kdokoli jiný?" 

Původně měly být přitom nevěstince ze zákona vyňaty, pak se ale ukázalo, že by bylo velmi těžké je oddělovat od barů. Výsledkem toho je, že pracovní úřad musí vyřizovat nabídky práce pro prostitutky stejným způsobem jako třeba pro zdravotní sestry.

Volná cesta do sexuálního podsvětí

Němka sice chtěla úřad práce původně zažalovat, ovšem zjistila, že z jeho strany zákon porušen nebyl. Toho by se naopak dopustil v případě, že by odmítnutí pracovní nabídky odebráním podpory nepotrestal.

"Nyní není v zákoně nic, co by zabránilo ženě proniknout do sexuálního průmyslu," shrnul situaci Merchthild Garweg, právník z Hamburku, který se podobnými případy zabývá. "Nový zákon říká, že  pracující v této oblasti není amorální. Podobná místa nemohou být odmítnuta, aniž by nehrozilo odebrání podpory," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám