Hlavní obsah

Od fazolek ke svatebnímu listu

Novinky, Ladislav Salvet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke každé svatbě patří pochopitelně také svatební dary. A ty nebývají občas jen tak ledajaké. Například slavná panovnice Kateřina Medicejská přivezla do země galského kohouta jako jeden ze svých svatebních darů obyčejné fazolky, jež se pak staly základem mnoha delikátních lahůdek francouzské gastronomie.

Foto: archiv IC Zvonice Soláň

Zvonice na Soláni patří k nejstylovějším informačním centrům v kraji.

Článek

Mezi dary pro etiopskou nevěstu zase nesmí chybět kosso, které musí zkonzumovat při slavnostní hostině. Tato zvláštní medicína prý totiž zaručí jejímu manželovi, že na něj bude o svatební noci milá.

O méně příjemný svatební dar se naopak postarala svému bývalému snoubenci jedna tchajwanská exmilenka. Nechala totiž v onen slavný den uveřejnit v místních novinách celostránkový inzerát, jenž obsahoval šest mimořádně vášnivých milostných dopisů, které jí před rokem napsal.

Vraťme se ale ke svatebním darům tradičním, ačkoli také u nich mohou nastat problémy. To když novomanželé bezmocně zírají na tři žehličky, čtyři sady stejných skleniček, dvoje příbory a jídelní servis zdobený koťaty, který se nehodí ani na chalupu.

Aby se takovým rizikům předešlo, přicházejí některé obchodní domy a společnosti s nabídkou tzv. svatebního listu. U nás je jednou z nich firma Potten, která zásobuje naši obchodní síť luxusními kuchyňskými potřebami. Snoubenci si v těchto prodejnách vyberou podle vlastního vkusu potřeby do domácnosti a založí si zde svatební list s jejich seznamem. Budoucí dárce pak informují, že by jim některý výrobek udělal radost. U každé položky je také uvedena cena, takže svatebčan může vybírat i podle svých finančních možností. Navíc si bude jistý, že jeho dárek neskončí v hlubinách kredence, odkud se vytáhne, jen když on přijde na návštěvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dnešní podoby věna a výbavy novomanželů

Jaké hodnoty chce a může předávat současná střední generace či spíše její část, kterou reprezentují lidé ve věku čtyřicet až padesát let? Tato populace mívá...

Jedenáct let života navíc

Jak praví staré anglické přísloví, ke sňatku je třeba víc než jen čtyři bosé nohy v posteli. A tak se věno v dějinách manželství objevuje téměř současně...

Výběr článků

Načítám