Hlavní obsah

Nezávislý, sexuální, nebo toxický? Podle zjištění existuje 11 typů vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co člověk, to jedinečná bytost. Podobně by se to dalo praktikovat na vztahy. Žádný nebude na chlup stejný jako jakýkoli jiný. Přesto se i ve vztazích dají vysledovat jisté podobné znaky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po pečlivém a podrobném zkoumání odhalila analytička, mentorka a výzkumná pracovnice Donna Beggová celkem 11 různých typů vztahů, každý z nich má svá vlastní kritéria.

Jak jste na tom vy? Je váš vztah oddaný, exkluzivní, romantický, nebo nezdravý, ve kterém není radno déle setrvávat?

1. Nezávislý vztah 

Nezávislost jako taková není špatná vlastnost. Ve vážném vztahu ale nepředstavuje nadměrná nezávislost něco, čím byste se chtěli chlubit, tvrdí analytička pro Yourtango.

Jak minulé vztahy ovlivňují naše životy

Vztahy a sex

Jistě, všude se vyzdvihuje určitá nezávislost jednoho partnera na druhém a udržení si vlastní osobnosti, jenže vedle toho je někdy třeba přinést i oběť nebo snést kompromis, má-li vztah vydržet.

2. Spoluzávislý vztah

Když naopak jistá dávka nezávislosti zcela chybí, může se jednat naopak o vztah, kde jsou partneři závislí jeden na druhém. Neschopnost držet se chvíli jeden od druhého pak může přinášet mnohé problémy, kromě jiného často ničí společenský život nebo vztahy s přáteli či rodinou.

3. Dominantní/submisivní vztah

Vztah, ve kterém někoho zcela ovládáte, nebo naopak někdo vás, není nikdy dobrý. Poukazuje to nejen na nedostatek nezávislosti, ale značí i minimum porozumění a hromadu nedůvěry.

Když sdílíte lože se sobcem

Vztahy a sex

4. Otevřený vztah 

Tzv. otevřené vztahy jsou fenoménem poslední doby. Byť máte přítele či přítelkyni, umožňují vám stýkat se i s dalšími lidmi, i sexuálně.

Pokud jste s partnerem v podobném vztahu, je podle analytičky více než pravděpodobné, že nejste připraveni na skutečný emocionální vztah.

Uvažujete o otevřeném vztahu? Pak se dopředu připravte i na nepříjemnosti

Vztahy a sex

5. Proměnlivý, měnící vztah

V tomto případě se jedná o pár, ve kterém se jeden snaží změnou svých rutin, stylu či koníčků přizpůsobit tomu druhému. Jednoduše se kvůli němu poměrně výrazně mění. Jenže ani to není správná cesta.

6. Toxický vztah 

Základy toxického svazku lze hledat ve vztazích, kde se sice dva lidé přitahují, dokonce i milují, ale nejsou schopni jakéhokoli kompromisu či porozumění. Dochází tak postupně k ponižování, osočování, neřešení problémů a dalším situacím, které nevedou k ničemu dobrému.

Dvanáct varovných signálů, které odhalí toxického partnera

Vztahy a sex

7. Vztah „jen na teď”

V takovém svazku lidé nevyhledávají žádné závazky. Hledají zábavného, ale dočasného partnera, se kterým si užijí jen „tady a teď”.

8. Vztah nejlepších přátel

V tomto případě se většinou jedná o vztah, kde spolu dva lidé bez problémů o čemkoli mluví a jsou v mnohém propojeni, ale chybí jim dostatečná intimita, jejíž součástí by měl být i sex. Pokud chybí, bude vztah v určitém okamžiku odsouzen k zániku.

Když se z touhy po porozumění a nalezení opory stane milenecký vztah

Vztahy a sex

9. Sexuální vztah 

V tomto vztahu naopak sex nechybí, ale právě jen sex je tím nejhlubším spojením, které dva lidé hledají. Jsou tak spíše jen sexuálními partnery než intimně propojenou dvojicí.

10. Vztah na dálku

O vztazích na dálku jistě někdy slyšel každý. Bohužel v mnoha případech dříve nebo později skončí, často v tom sehrává zásadní roli nedostatek času na vzájemnou komunikaci a stýkání se. Aby vydržel, je u něj třeba nejen nastavit, ale i dodržovat více pravidel, tvrdí vztahová koučka Ronnie Ann Ryanová.

Jak poznat, že vztah na dálku už vyhořel

Vztahy a sex

11. Skutečně kompatibilní vztah

To nejlepší a nejdokonalejší až na konec. Skutečně kompatibilní vztah je ten, který je založený na porozumění, důvěře a opravdové lásce. Partneři jsou připraveni se nejen vzájemně milovat, podporovat a respektovat, ale i jeden pro druhého něco obětovat.

Anketa

Máte s partnerem/partnerkou skutečně kompatibilní vztah?
Ano, náš vztah je naprosto dokonalý
14,8 %
Nejspíš ano, i když se občas objeví malý mráček
36,3 %
Myslím, že ne
27,9 %
Momentálně nejsem v žádném vztahu
21 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6275 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Život v platonickém manželství

Do manželství nemusí vstupovat pouze partneři, kteří se vášnivě milují a navzájem se přitahují. V posledních letech totiž sílí trend tzv. platonického...

Proč ženy přitahují starší muži

Říká se, že pokud se mladá dívka zamiluje do staršího muže, hledá v něm svého otce. Ve skutečnosti jí zřejmě jen imponuje to, co takového muže charakterizuje -...

Výběr článků

Načítám