Hlavní obsah

Nevěrného partnera lze odhalit i podle jeho hlasu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalit nevěru nebývá jednoduché. Ačkoli nejeden záletník ví, že dělá špatnou věc a ubližuje někomu jinému, dobrovolně své pletky přizná jen málokdo. Odhalení je tak úkolem podváděného protějšku, všímavého okolí nebo věcí náhody. Podle vědců ale existuje i další, trochu nezvyklejší metoda. Stačí se pozorněji zaposlouchat do hlasu daného člověka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Opravdu může lidský hlas působit jako detektor nevěry? Podle vědců ano, což dokládají i výsledky své nejnovější studie. A to bez ohledu na to, jak moc se dotyčný snaží svůj prohřešek skrývat.

V rámci studie vědci pouštěli dobrovolníkům nahrávky hlasů jiných lidí, kteří buď tvrdili, že někoho podvedli, nebo naopak nikdy nepodvedli svého partnera. Poté měli posluchači zhodnotit, jak důvěryhodná jednotlivá vyjádření jsou. Skupina, která nahrávala jednotlivá tvrzení, byla složena z lidí podobného hlasového rozsahu i atraktivity, tito lidé měli dokonce i podobnou sexuální historii.

Jedinci, kteří v minulosti prokazatelně podváděli, byli i hodnotící skupinou nejčastěji označeni jako ti, kteří někdy podvedli, uvedl server Independent. A to i když byly hlasy některých z nich pozměněné. Hodnotitelé u mnohých i tak poznali, že v jejich minulosti nějaká nevěra sehrála roli.

„Naše zjištění nabízejí možnost, že lidský hlas může mít sám o sobě průkaznou hodnotu jako detektor nevěrníků. I velmi jemné změny či tóny ve vokálních informacích mohou stačit k tomu, aby si druzí udělali na dotyčného svůj názor. Přesné parametry, které se na tom nejvíce podílejí, jsou ale stále do velké míry neznámé,“ citoval server z výsledků studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám