Hlavní obsah

Největší chyby, kterých se dopouštíme v manželství

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když lidé vstupují do manželství, mají často pocit, že v ten okamžik už bude vše fungovat samo. Spadne z nich stres, který měli při bojování o druhého, a všechny problémy, které přijdou, jim pomůže vyřešit jejich vzájemná láska. Na vše teď přece už budou dva, tudíž cokoliv zvládnout bude hračka. Dopady na zem pak bývají o to tvrdší. Podívejte se s námi, jaké chyby dělají lidé při vstupu do manželství, a které se po čase i nejvíce podílejí na jeho rozpadu.

Foto: Profimedia.cz

I v manželství je zapotřebí na vztahu neustále pracovat.

Článek

1. Bereme se, i když máme pochybnosti

Velkou chybou mnohých párů je, že vstupují do svazku manželského i v okamžiku, kdy mají o druhém pochybnosti, zda je skutečně tím pravým. Člověk by měl dát v takových případech vždy na svou intuici, a ne přimhouřit oko. Takový kompromis se totiž nikdy nevyplatí, dříve či později se ve vztahu projeví.

2. Jenom láska k harmonii nestačí

Dost často se stává, že ihned po svatbě začnou mít partneři pocit, že ve vztahu dosáhli maxima. Mají protějšek, který mají rádi a který jim už prostě neuteče.

Přestanou tak o druhého usilovat a mít potřebu cokoliv řešit. Když pak ale nastanou skutečné problémy, najednou zjistí, že se se svým protějškem nejsou schopni na čemkoliv dohodnout, a vztah jako takový začne skřípat.

Mějte tedy i po svatbě na mysli, že komunikace je základem vztahové pohody, nebojte se tedy i po svatbě sdělovat své pocity a hledat s druhým řešení i pro banální záležitosti, protože jedině tak se naučíte společně řešit i velké problémy.

Deset věcí, o kterých je dobré mluvit ještě před svatbou

Vztahy a sex

3. Strach, že se zopakují věci z minulosti 

Bohužel často se stává, že jdou jedinci z jednoho vztahu do druhého, aniž by si v sobě vyřešili traumata z nepovedených vztahů. Pokud tedy v předchozím vztahu zažijí nevěru, sužuje je i v nových vztazích strach, že se vše bude opakovat. Svým chováním tak dokážou i nový vztah zcela zabít.

Záleží-li vám tedy na vztahu, zkuste si sami v sobě nejprve vyřešit problémy z předchozích vztahů. Můžete si říkat sebevíc, že už je vše za vámi. Není, většina těchto věcí se vždy ozve v podobě podvědomí. Mnohdy je lepší se v tomto směru obrátit na odborníka.

4. Sex není tím nejdůležitějším

Sexuální chemie je pro budování vztahů velmi důležitá. Pokud už od začátku ve vztahu v tomto směru něco skřípe, pak pravděpodobně nikdy nedojde k sexuálnímu souladu ani v budoucnosti.

Naopak problémy se v tomto směru začnou stupňovat. Navíc jakmile u jednoho z partnerů dlouhodobě nebude docházet k sexuálnímu uspokojení, začne ho pravděpodobně hledat jinde.

Žádný nevěrník není svatý, ale nemusí být ani darebák

Vztahy a sex

5. Tím nejdůležitějším jsou děti

Příchod potomka do vztahu může velmi významně narušit harmonii i do té doby hezkého a funkčního vztahu. Stačí, aby děti dostaly naprostou prioritu i před samotným vztahem, a může nastat velký problém.

Děje se to často u žen, které se po narození na děti příliš upnou a vše ostatní pro ně přestane existovat. Muže v podstatě začnou odstrkovat a nezajímají se o něj.

S narozením dětí ale také přibývají hádky i z důvodu únavy, menších příjmů, větších nákladů, ale i celé řady nejrůznějších omezení či jiných pohledů na výchovu.

Na takové situace se samozřejmě připravit nikdy úplně nejde, nicméně je o tom zapotřebí alespoň otevřeně mluvit. Někdy odborníci doporučují si nejprve pořídit domácího mazlíčka a společně se o něj starat. Už tady uvidíte, zda jste schopni se spolu dohodnout na jeho venčení a péči o něj.

Radost, trest a sexuální odříkání aneb Co vás čeká po narození potomka

Vztahy a sex

6. Závislost na druhém

Vztah není o tom, že po svatbě jedinec ztratí svou svobodu a schopnost volně dýchat. Naopak partneři by k sobě měli mít takovou důvěru, že by se měli cítit mnohem pohodověji a svobodněji než v čase, kdy o sebe usilovali.

Vzájemná nezávislost sehrává v manželství skutečně důležitou roli. Každý jedinec by si měl i po svatbě uchovat své vlastní přátele, koníčky, ale i zdroje příjmů.

Největší chybou tedy je, když se jeden stane na druhém jakkoliv závislým, a to jak po emoční stránce, tak materiální. Automaticky to znamená ztrátu rovnováhy.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Monogamní vztahy začínají být stále více v ohrožení. Přibývá lidí, kteří se uchylují k otevřeným vztahům a vztahům ve třech, které se stávají podle některých...

Výběr článků

Načítám